Χοχλιοί με χόντρο

by czinonas

 

Σήμα κατατεθέν της Κρητικής κουζίνας οι χοχλιοί με χόντρο και γενικότερα οι παρασκευές με σαλιγκάρια, όπως συνηθίζεται να λέγονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Κρητικών. Εύγευστο και θρεπτικό, αυτό το εξαιρετικά απλό φαγητό προέρχεται από τη Μινωική εποχή μέχρι και σήμερα για να σταθεί επάξια, στο  οικογενειακό τραπέζι ως κυρίως γεύμα ή ως συνοδευτικό.

Στη σημερινή συνταγή θα σας δείξουμε πώς να το φτιάξετε εύκολα και γρήγορα χωρίς κόπο. Ακολουθήστε τα βήματα και σε λιγότερο από 30 λεπτά θα έχετε έτοιμο το μεσημεριανό σας γεύμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 400γρ.          κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
  • 200γρ.          ντομάτα ψιλοκομμένη.
  • 300γρ.          ξινόχοντρος.
  • 500γρ.          χοχλοί.
  • 3                   σκελίδες μαύρο σκόρδο.
  • 1200γρ.        νερό.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό τοποθετούμε τους χοχλιούς. Μόλις πάρουν μια βράση τους αποσύρουμε από την φωτιά, τους ξεπλένουμε με κρύο νερό και τους καθαρίζουμε.
  • Σε μέτρια θερμοκρασία σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να μαλακώσει.
  • Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, ρίχνουμε το σκόρδο, την ντομάτα και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για μερικά λεπτά.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε τους χοχλιούς και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  • Σπάμε τον ξινόχοντρο με το χέρι μας και τον βάζουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, το πιπέρι, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
  • Μόλις δούμε ότι το φαγητό έχει απορροφήσει περίπου τα ¾ των υγρών, το αποσύρουμε από την φωτιά, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να χυλώσει.
  • Για να δείτε πώς να φτιάξετε χοχλιούς μπουμπουριστούς πατήστε εδώ:https://youtu.be/OXKt5BdB7jc

 

Tips:

  • Μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμους, καθαρισμένους χοχλιούς από καταστήματα με Κρητικά προϊόντα, το ίδιο ισχύει και για τον ξινόχοντρο.
  • Ανακατεύουμε τους χοχλιούς στην κατσαρόλα με προσεκτικές κινήσεις ώστε να μην σπάσει το κέλυφος τους.
  • Εάν δεν έχουμε μαύρο σκόρδο, χρησιμοποιούμε κανονικό.
  • Η ποσότητα των χοχλιών είναι ενδεικτική, μπορούμε να βάλουμε περισσότερους ή λιγότερους αναλόγος τις προτιμήσεις μας.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να προσθέσουμε κολοκύθι ή μελιτζάνα, στην Κρήτη αυτήν την εκδοχή την ονομάζουμε «συμπεθεριό».

 

 

Δείτε επίσης