Χοχλιοί Μπουμπουριστοί

by czinonas

Χοχλιοί μπουμπουριστοί, ίσως το πιο γνωστό φαγητό της Κρήτης, το συναντάμε παντού, από συνοικιακά μεζεδοπωλεία, ρακάδικα, ταβέρνες έως μοντέρνα εστιατόρια. Η λέξη μπουμπουριστοί προέρχεται από την λέξη αμπουμπουρα που στο Κρητικό λεξιλόγιο σημαίνει με το πρόσωπο προς τα κάτω, μπρούμυτα δηλαδή. Ένα ιδιαίτερα αγαπητό φαγητό, που υπήρχε ανέκαθεν στο Κρητικό τραπέζι.

Όσοι έχετε βρεθεί στην Κρήτη, το έχετε δοκιμάσει σίγουρα και όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμη, ήρθε η στιγμή να φτιάξετε αυτήν εύκολη συνταγή ακλουθώντας βήμα βήμα τις οδηγίες μας και να γευτείτε αυτόν τον εξαιρετικό μεζέ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

  • 500γρ.       χοχλιοί καθαρισμένοι.
  • 100γρ.       ξύδι.
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο.
  • Δεντρολίβανο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε αλάτι τόσο όσο χρειάζεται, ώστε να καλυφθεί ο πάτος του.
  • Τοποθετούμε το τηγάνι στην φωτιά και βάζουμε μέσα τους χοχλιούς.
  • Τους τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο ώστε το άνοιγμα τους να ακουμπάει πάνω στο αλάτι.
  • Αμέσως ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στην συνέχεια το δεντρολίβανο.
  • Μετά από περίπου 1-2 λεπτά ρίχνουμε το ξύδι και ανακατεύουμε.
  • Μόλις το ξύδι εξατμιστεί, θα έχει δημιουργηθεί μια ωραία σάλτσα.
  • Οι χοχλιοί είναι έτοιμη προς κατανάλωση.
  • Για να δείτε πώς να φτιάξετε χοχλιούς με χόντρο πατήστε εδώ:https://youtu.be/a_SP1GMtQXw

Tips:

  • Μόλις βάλουμε τους χοχλιούς στο τηγάνι με το αλάτι, ρίχνουμε αμέσως το ελαιόλαδο προκειμένου να μην πετρώσει το αλάτι και αλλοιώσει την γεύση του φαγητού.
  • Πριν χρησιμοποιήσουμε τους χοχλιούς φροντίζουμε να τους έχουμε καθαρίσει και βράσει για μερικά λεπτά.
  • Το φαγητό μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο.

Οι αναλογίες του φαγητού είναι ενδεικτικές μπορούμε να τις αυξομειώσουμε με βάση τις δικές μας προτιμήσεις

Δείτε επίσης