ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ

by czinonas

Η χοιρινή τηγανιά ή αλλιώς και μπεκρή μεζές, είναι φαγητό της Ελληνικής κουζίνας που όμως το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές σε όλο τον κόσμο. Τα παλιότερα χρόνια συνηθίζονταν να φτιάχνεται την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά σήμερα αποτελεί πιάτο που καταναλώνεται όλο το χρόνο

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε μία διαφορετική, εκδοχή με μανιτάρια porto bello, φρέσκο θυμάρι, φέτα και σπιτικό ζωμό κοτόπουλο που σίγουρα κάνει την διαφορά. Ο απόλυτος μεζές για να συνοδέψετε ένα κόκκινο δυνατό κρασί ή μια παγωμένη ρακί.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 600γρ.     χοιρινό ψαρονέφρι.
  • 300γρ.     μανιτάρια porto bello.
  • 100γρ.     κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
  • 100γρ.     ζωμό κοτόπουλο.
  • 100γρ.     κρασί λευκό.
  • 150γρ.     πράσο.
  • 2 λεμόνια.
  • Σκόρδο ψιλοκομμένο.
  • 2κ.σ. γάρος.
  • Θυμάρι.
  • Τυρί φέτα.
  • Αλάτι, πιπέρι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι στην εστία της κουζίνας, μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το ψαρονέφρι, αφού πρώτα το έχουμε μαρινάρει με αλάτι, πιπέρι και λάδι.
  • Σε δυνατή θερμοκρασία σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές.
  • Μόλις το κρέας πάρει χρώμα το αποσύρουμε από την φωτιά και τοποθετούμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το πράσο.
  • Σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να καραμελώσουν.
  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, το θυμάρι και επιπλέον ελαιόλαδο εάν χρειάζεται.
  • Σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα, σε δυνατή φωτιά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο, τον γάρο και αφήνουμε το φαγητό να βράζει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του περίπου μέχρι την μέση.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε και το κρέας.
  • Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 1 λεπτό.
  • Ρίχνουμε τον χυμό από 1 λεμόνι και το ξύσμα του.
  • Αφαιρούμε το κρέας από το τηγάνι και μόλις πέσει η θερμοκρασία του φαγητού ρίχνουμε την φέτα σπασμένη σε μεγάλα κομμάτια.
  • Βάζουμε το κρέας πάλι στο τηγάνι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Για να δείτε πώς να φτιάξετε ζωμό κοτόπουλο πατήστε εδώ:https://youtu.be/tgCnfMqfynk

Tips:

  • Αντί για ψαρονέφρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος μας αρέσει, προσαρμόζοντας πάντα τους χρόνους ψησίματος.
  • Αφήνουμε πρώτα το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε να ζεσταθεί επάνω στην εστία και έπειτα προσθέτουμε την λιπαρή ουσία που θέλουμε.
  • Αντί για μανιτάρια porto bello, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλου είδους μανιτάρια.
  • Τα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας καλύτερα να είναι φρέσκα και όχι αποξηραμένα.
  • Μόλις αφαιρέσουμε το κρέας από το σκεύος, φροντίζουμε να το σκεπάσουμε ώστε να παραμείνει ζουμερό και να μην ξεραθεί από την επαφή με τον αέρα.
  • Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει το κρέας περίπου ένα δάχτυλο σε πάχος.
  • Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία όλων των συνταγών, είναι οι άριστες πρώτες ύλες.

Δείτε επίσης