ΧΤΑΠΟΔΙ SOUS VIDE

by admin

Μέσα από το video θα προσπαθήσω να σας δείξω πως μπορούμε να κάνουμε  χταπόδι sous vide.

Στο κέντρο των πλοκαμιών υπάρχει το στόμα το οποίο φέρει σιαγόνες από κερατίνη για τον τεμαχισμό της τροφής, όπως επίσης και μασητική κατασκευή (Radula). Το χταπόδι διαθέτει πολύ ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα και πολύ ανεπτυγμένα μεγάλα μάτια με σύνθετη δομή, ενώ η όρασή του είναι οξεία. Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από 3 καρδιές από τις οποίες οι δύο ωθούν το αίμα στα βράγχια και η τρίτη στο υπόλοιπο σώμα. Η μεταφορά οξυγόνου εξυπηρετείται από την πρωτεΐνη αιμοκυανίνη, η οποία περιέχει χαλκό και έχει γαλάζιο χρώμα. Κατά μήκος

των πλοκαμιών το χταπόδι φέρει μικρές βεντούζες που το βοηθούν να παγιδεύει την τροφή του, να κινείται με ευκολία σε όλων των ειδών τις υποβρύχιες επιφάνειες, αλλά και να προσελκύει μικρά όστρακα και πετραδάκια, προκειμένου να καλύψει τη φωλιά (θαλάμι) του. Τα χταπόδια απαντώνται τόσο σε ρηχά όσο και σε πολύ βαθιά νερά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

1   χταπόδι.

κόκκοι πιπέρι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Βγάζουμε την κουκούλα από το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
  • Τοποθετούμε σε σακούλα vacuum, το χταπόδι μαζί με λίγους κόκκους πιπέρι και κλείνουμε σε κενό αέρος.
  • Βάζουμε το χταπόδι στο rοner στους ογδόντα (80c) βαθμούς για τεσσερισήμισι (4&30) ώρες.
  • Μετά από τεσσερισήμισι ώρες, βγάζουμε το χταπόδι και το τοποθετούμε σε ένα πλαστικό μαζί με τα υγρά του, το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια και το περνάμε από την σχάρα για να καραμελώσει.
  • Σερβίρουμε με λάδι, ξύδι και λίγο ρόκα.

TIPS:

  • Ο λόγος που τοποθετούμε το χταπόδι στο μπολ μαζί με τα υγρά του, είναι για να τα τραβήξει πάλι πίσω και να βγει ζουμερό.
  • Κρατάμε την κουκούλα του χταποδιού για μελλοντική χρήση.
  • Εκτός από πιπέρι μπορείτε να βάλετε στην σακούλα όποιο αρωματικό σας αρέσει όπως π.χ. δάφνη.
  • Καλύτερα να κόψετε το χταπόδι ανά δύο ή τρία πλοκάμια και αργότερα σε μικρότερα κομμάτια αν θέλετε.

Δείτε επίσης