ΚΡΕΠ ΣΟΥΖΕΤ / CREPE SUZETTE

by czinonas

Το crepe suzette είναι  ένα γαλλικό επιδόρπιο που αποτελείται από κρέπες, σάλτσα από καραμελωμένη ζάχαρη, βούτυρο, χυμό από εσπεριδοειδή και λικέρ.

Ένα εύκολο γλυκό, το οποίο μπορεί να γίνει ευκολότερο, στην περίπτωση που έχουμε τις κρέπες μας ήδη έτοιμες από την προηγούμενη μέρα και μπορεί να μας βγάλει ασπροπρόσωπους ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Κρέπες λεπτές  σαν δαντέλα που κολυμπάνε σε μια σάλτσα αρωματισμένη με χυμό πορτοκαλιού και βανίλια, θα σας εκπλήξουν ευχάριστα ως ένα από τα πιο ντελικάτα επιδόρπια που έχετε φτιάξει ποτέ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

 

Κρέπες:

  • 500γρ. γάλα.
  • 150γρ. νερό.
  • 500γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 60γρ. βούτυρο λιωμένο.
  • 4 αυγά.
  • 2,5γρ. αλάτι.
  • 2 ,5γρ. ζάχαρη.

Σάλτσα καραμέλας :

  • 250γρ. χυμός πορτοκάλι.
  • 60γρ. ζάχαρη.
  • 25γρ. βούτυρο.
  • 35γρ.
  • 60γρ. κρέμα γάλακτος 35%.
  • Αλάτι.
  • Βανίλια.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

Κρέπες:

  • Τοποθετούμε τα αυγά σε μια μπασίνα ή στο μίξερ και τα χτυπάμε με το fouet.
  • Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Βάζουμε την ζάχαρη, το αλάτι και σιγά- σιγά το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε την μισή ποσότητα γάλα, ανακατεύουμε και στην συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Συνεχίζουμε βάζοντας το υπόλοιπο γάλα και το λιωμένο βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  • Σε ένα αντικολητικό τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και ρίχνουμε περίπου 100γρ. μείγμα.
  • Ψήνουμε τις κρέπες σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ:https://youtu.be/rqaKM9e_UDM

Σάλτσα καραμέλας:

  • Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε λίγη ποσότητα από την ζάχαρη της συνταγής ίσα- ίσα να καλύψει τον πάτο του τηγανιού.
  • Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε και την υπόλοιπη.
  • Στην συνέχεια βάζουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια.
  • Όταν ομογενοποιηθεί το βούτυρο με την ζάχαρη, σβήνουμε με το λικέρ.
  • Ρίχνουμε το αλάτι και τον χυμό σιγά – σιγά.
  • Προσθέτουμε την βανίλια και το ξύσμα πορτοκάλι.
  • Ανακατεύουμε την σάλτσα και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.
  • Βάζουμε τις κρέπες στο τηγάνι, τις διπλώνουμε και περιχύνουμε με την σάλτσα.
  • Σουρώνουμε τις κρέπες από την περίσσια σάλτσα και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στην σάλτσα που έχει περισσέψει στο τηγάνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση μέχρι να δέσει.
  • Περιχύνουμε την σάλτσα επάνω στις κρέπες.
  • Γαρνίρουμε με φρέσκο πορτοκάλι.

Tips:΄

  • Ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι στο μείγμα για τις κρέπες έτσι ώστε να μην σβολιάσει. Σε περίπτωση όμως που συμβεί αυτό μπορούμε απλά να το περάσουμε από μια σήτα.
  • Μπορούμε να κάνουμε τις κρέπες από την προηγούμενη μέρα και να τις φυλάξουμε στο ψυγείο με μεμβράνη, ή ακόμα και να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
  • Το συγκεκριμένο μείγμα είναι ουδέτερο. Χρησιμοποιείται δηλαδή και σε αλμυρές αλλά και σε γλυκές παρασκευές με την προσθήκη βανίλιας ή ξύσματος εσπεριδοειδών.
  • Ψήνουμε τις κρέπες περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με την χρήση τους, π.χ για κανελόνια, θα τις κάνουμε πιο λευκές άρα λιγότερο ψήσιμο.
  • Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μέτρια και το τηγάνι οπωσδήποτε αντικολλητικό.
  • Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι και το βούτυρο στην σάλτσα μας σε μικρές ποσότητες. Σε διαφορετική περίπτωση, η ζάχαρη θα παγώσει και θα ζαχαριάσει η καραμέλα μας. Ακόμα όμως και αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πρόβλημα, η ζάχαρη θα επανέλθει μόλις έρθει στην κατάλληλη θερμοκρασία.

 

 

Δείτε επίσης