ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

by czinonas

Η φοκάτσια είναι ένα αφράτο επίπεδο ψωμί με Ιταλική προέλευση. Η ζύμη γίνεται με απλά υλικά και την ίδια λογική ακολουθούν και τα υλικά που προσθέτουμε στην επιφάνια της. Λίγο αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και δεντρολίβανο είναι αρκετά για να απογειώσουν γευστικά, αυτό το παραδοσιακό Ιταλικό ψωμί.

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πώς να κάνετε φοκάτσια, συνδυασμένη με καραμελωμένα ντοματίνια και τηγανιτό κρεμμύδι, με απλά βήματα και εύκολο τρόπο, αυτή η συνταγή θα καταχωρηθεί στις αγαπημένες σας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

Φοκάτσια:

  • 100γρ.     αλεύρι ολικής.
  • 900γρ.     αλεύρι δυνατό(60%).
  • 670γρ.     νερό(70%).
  • 24γρ.       αλάτι.
  • 20γρ.      ελαιόλαδο.
  • 200γρ.    προζύμι.

Ντομάτα κονφί:

  • 600γρ.   ντοματίνια.
  • 12γρ.     αλάτι.
  • 3γρ.       θυμάρι.
  • 10γρ.    σκόρδο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φοκάτσια:

  • Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε τα αλεύρα, το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ενυδατωθούν.
  • Μόλις γίνει αυτό, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το ξεκουράζουμε σε θερμοκρασία δωματίου για δυο ώρες.
  • Μετά από δύο ώρες προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα για περίπου7 λεπτά.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.
  • Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά βάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και δημιουργούμε μια μπάλα διπλώνοντας τις άκρες του. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σκεπασμένο, σε ένα λαδωμένο μπολ για 4 ώρες στους 25c.
  • Μετά από 4 ώρες το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει, το τοποθετούμε στον πάγκο και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Δημιουργούμε μια μπάλα και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο. Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι, και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
  • Μετά από 24 ώρες το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει αρκετά. Το βγάζουμε από το ψυγείο και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
  • Ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας απαλά, μέχρι να απλωθεί σε όλο το ταψί.
  • Αλείφουμε με το λάδι από τα ντοματίνια όλη την επιφάνια της φοκάτσια.
  • Με τα δάχτυλα μας κάνουμε λακκούβες στο ψωμί.
  • Τοποθετούμε τα ντοματίνια κονφί στην φοκάτσια, αλάτι χοντρό και τηγανιτό κρεμμύδι, ψήνουμε στους 210-220c για 20 λεπτά.

Ντοματίνια κονφί:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λαδόκολα και ψήνουμε στους 200c για 50 λεπτά.

 

Tips:

  • Αφήνουμε την ζύμη της φοκάτσια, στο ψυγείο 24 ώρες να ωριμάσει, μπορούμε να την αφήσουμε μέχρι και τρείς μέρες ανάλογα τις προτιμήσεις μας.
  • Για να πετύχουμε συνθήκες θερμοκρασίας 25c στο σπίτι αρκεί να ανάψουμε το λαμπάκι του φούρνου μόνο και να βάλουμε το ζυμάρι μας μέσα.
  • Η αυτόλυση είναι ένα σημαντικό βήμα στις συνταγές που αφορούν ζύμες. Βοηθάει στην ενεργοποίηση της πρωτεΐνης της γλουτένης και μας δίνει ομοιομορφία στο ζυμάρι και συνοχή στην υφή.
  • Ένας εύκολος τρόπος για να δούμε αν το προζύμι μας είναι ενεργό, είναι να ρίξουμε μια κουταλιά σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Αν το προζύμι ανέβει στην επιφάνεια τότε είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί, αν όχι τότε πρέπει να το αναπιάσουμε ξανά.

 

 

Δείτε επίσης