ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ SOUS VIDE

by admin

Όπως όλες οι πίτες έτσι και αυτή, είναι συνδεδεμένες με μνήμες και οικογενειακές περιπέτειες. Από τότε που αρχίζω να θυμάμαι μια πίτα ήταν must, πολλές φορές αποτελούσε και γεύμα. Η κουβέντα περιτριγύριζε γύρω από το φύλλο, πήγαινε στην γέμιση και κατέληγε στην γειτόνισσα και την συνταγή της .

Γαλατόπιτα , άλλες φορές με φύλλο άλλες χωρίς , με αλεύρι ή σιμιγδάλι δεν έχει σημασία. Πλούσια γεύση λιπαρή και τα αρώματα της κανέλας με το τραγανό φύλλο είναι ικανά να σου φτιάξουν την ημέρα . Ξεκινάς με ένα κομμάτι που πάντα στο μάτι είναι μικρό , καταλήγεις να τρως και δεύτερο και να αποχωρείς με ένα φαρδύ χαμόγελο .

Για μια σωστή γαλατόπιτα απαιτείται άριστο φρέσκο γάλα με πολλά λιπαρά, και μια καλή συνταγή .

Πάμε να δούμε μέσα από video πως θα κάνουμε μια γαλατόπιτα sous vide.

Όταν την δοκίμασα για πρώτη φορά ένιωσα ένα ρίγος να διαπερνά το σώμα μου, και η ικανοποίηση  ήταν απερίγραπτη.

Τραγανό φύλλο πάνω με την κρυσταλλική ζάχαρη να είναι ορατή , τα αρώματα της κανέλας να μου χτυπούν κόκκινο στον εγκέφαλο, πλούσια κρέμα , βελούδινη υφή και το σιμιγδάλι να κάνει ένα περίεργο παιχνίδι στο στόμα …..

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 1lit                φρέσκο γάλα.
  • 100γρ.           βούτυρο.
  • ½                  κανέλα ξυλάκι.
  • 1                    stick βανίλιας.
  • 200γρ.           ζάχαρη.
  • 1/2γρ.            αλάτι.
  • 90γρ.             σιμιγδάλι χοντρό.
  • 3                     αυγά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κανέλα, την βανίλια και το βούτυρο.
  • Μόλις ζεσταθούν αρκετά, ρίχνουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε και όταν φτάσει σε βρασμό περίπου στους ενενήντα (90c) βαθμούς, ρίχνουμε και το σιμιγδάλι.
  • Ανακατεύουμε την κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Όταν το μείγμα μας φτάσει στους ενενήντα πέντε βαθμούς (95C) αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Χτυπάμε τα αυγά σε μία μπασίνα, ρίχνουμε την κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Αφήνουμε δέκα (10) λεπτά να κρυώσει.
  • Μοιράζουμε το μείγμα σε βάζα και ψήνουμε στους ογδόντα (80) βαθμούς για μια (1)ώρα.
  • Σερβίρουμε με κανέλα και φύλλο το οποίο έχουμε ψήσει με βούτυρο και κρυσταλλική ζάχαρη.

TIPS:

  • Μόλις προσθέσουμε την κρέμα στα αυγά, αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά ώστε να σκάσει το σιμιγδάλι.
  • Η θερμοκρασία του μείγματος δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλή για να μην μας κόψει το αυγό και μυρίσει η γαλατόπιτα.
  • Το φύλλο που θα προσθέσουμε από πάνω, το έχουμε ψήσει στο φούρνο με βούτυρο και κρυσταλλική ζάχαρη ώσπου να ξεροψηθεί.
  • Διακοσμούμε με ένα φύλλο δυόσμο.

Δείτε επίσης