Η κονσερβοποίηση είναι ένας τρόπος συντήρησης των τροφίμων κατά τον οποίο ένα τρόφιμο τοποθετείται εντός δοχείου, σφραγίζεται και υφίσταται θερμική επεξεργασία για να καταστραφούν τα αίτια που προκαλούν αλλοίωση του τροφίμου. Τα αίτια αυτά είναι κυρίως οι μικροοργανισμοί και τα ένζυμα.
Τα κουκιά αποτελούν άριστη πηγή πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε φολικό οξύ μαγνήσιο και σίδηρο. Καταναλώνονται ξερά ή χλωρά.
Τα παλιά χρόνια σερβίρονταν συνήθως νερόβραστα με λίγο λάδι και αλάτι και είναι συνδεδεμένα με εποχές φτώχιας και πείνας. Σήμερα οι συνταγές είναι άφθονες, κουκιά με πατάτες γιαχνί, κουκιά με χοχλιούς και φυσικά η γνωστή σε όλους κουκόφαβα.
Στο παρακάτω βίντεο θα σας δείξουμε πώς να συντηρήσετε κουκιά ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όλο το χρόνο.