ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

by czinonas

Τα λαζάνια είναι η παλαιότερη μορφή ζυμαρικών που παράγεται στην Ιταλία. Είναι ορθογώνια ή τετράγωνα κομμάτια ζύμης που φτιάχνονται με αυγό και αλεύρι. Στην Καμπανία, αναφέρονται ως λακγάνε και σερβίρονται με μια πλούσια σάλτσα κρέατος, ενώ στην Νάπολη ονομάζονται σγουρά λαζάνια και φτιάχνονται αποκλειστικά με σιμιγδάλι.

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πώς να κάνετε λαζάνια με κιμά, μια συνταγή από την αρχή μέχρι το τέλος, βασισμένη σε χειροποίητα υλικά, από τα ζυμαρικά μέχρι την μπεσαμέλ. Η προσθήκη μανιταριών, η φρέσκια ντομάτα, το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα ιδιαίτερα  υλικά συνθέτουν μαζί με τα χειροποίητα ζυμαρικά και την βελούδινη μπεσαμέλ ένα φαγητό που θα ζήλευε και ο πιο γνήσιος Ιταλός!!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

Κιμάς:

  • 800 γρ.  μοσχαρίσιος κιμάς.
  • 150 γρ.  κρεμμύδι.
  • 200 γρ.  κρασί κόκκινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο.
  • 60 γρ. πράσο.
  • 80 γρ.   καρότο.
  • 60 γρ. ελαιόλαδο.
  • 100 γρ. μανιτάρι Portobello.
  • 10 στήμονες σαφράν.
  • 25 γρ.  πελτέ.
  • 250 γρ.  ντομάτα .
  • 500 γρ.  ζωμό κοτόπουλο.
  • 30 γρ.  ξύδι.
  • 17 γρ.   σάλτσα στρειδιών.
  • 5 γρ.  γάρος.
  • 10 γρ.  ζάχαρη.
  • 1 αυγό.
  • 1/2 ξύλο κανέλας.
  • Μπαχάρι.

Μπεσαμέλ:

  • 1 litr.   γάλα.
  • 160 γρ.  αλεύρι.
  • 160 γρ.  βούτυρο.
  • 2   αυγά.
  • 100 γρ.   γραβιέρα.
  • αλάτι
  • μοσχοκάρυδο.

Λαζάνια:   

  • 500 γρ.  αλεύρι γ.ο.χ.
  • 250 γρ. αυγά(5τμχ.).
  • 11 γρ.  αλάτι.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κιμάς:

  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το πράσο.
  • Τα αφήνουμε να καραμελώσουν και στην συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά.
  • Τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το μπαχάρι, το πιπέρι, το σαφράν και το αλάτι.
  • Συνεχίζουμε με τον πελτέ και σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα και τον ζωμό.
  • Βάζουμε την ζάχαρη, την σάλτσα στρειδιών, το γάρο και σιγοβράζουμε τον κιμά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
  • Μόλις ο κιμάς ψηθεί τον βάζουμε σε ένα σουρωτό για να φύγουν τα περιττά υγρά και να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε τελευταίο το αυγό και 500γρ. από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

 

Λαζάνια:

  • Κόβουμε το ζυμάρι σε τέσσερα μέρη.
  • Περνάμε την ζύμη από την μηχανή στο 0, στην πιο αργή ταχύτητα, δύο φορές.
  • Διπλώνουμε το φύλλο και περνάμε από την μηχανή στο 1.
  • Περνάμε το φύλλο από το 2 μια φορά.
  • Περνάμε το φύλλο από το 3 μια φορά.
  • Περνάμε το φύλλο από το 4 μια φορά.
  • Περνάμε το φύλλο από το 5 μια φορά.
  • Βάζουμε το φύλλο στον πάγκο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Κόβουμε το φύλλο ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ρίχνουμε το φύλλο από το λαζάνι για 1 λεπτό.
  • Το βγάζουμε με προσοχή και το τοποθετούμε σε μια πετσέτα.

Μπεσαμέλ:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλάτι την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
  • Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Μόλις το αλεύρι ψηθεί ρίχνουμε όλο το γάλα.
  • Δυναμώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά.
  • Μόλις ομογενοποιηθούν τα αυγά προσθέτουμε και το τυρί.
  • Για να δείτε πως θα φτιάξετε μπεσαμέλ δείτε το βίντεο εδώ:https://youtu.be/2y7PNqnbHYs

Στήσιμο πιάτου:

  •  Βουτυρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και τοποθετούμε 2 φύλλα λαζάνια.
  • Προσθέτουμε κιμά και απλώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα.
  • Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο σε στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας.
  • Μόλις βάλουμε την τελευταία στρώση κιμά, βάζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ που έχουμε κρατήσει και τρίβουμε τυρί στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε στους 170c για 30 λεπτά σκεπασμένο και στους 200c για ξεσκέπαστο μέχρι να πάρει χρώμα.

Tips:

  • Η μηχανή που ανοίξαμε το ζυμάρι ξεκινάει από το 0 το πιο χοντρό άνοιγμα και φτάνει μέχρι το 5 το πιο λεπτό.
  • Περνάμε το ζυμάρι 1 φορά από κάθε σκάλα μέχρι να φτάσουμε στο νούμερο 5.
  • Κατά την διάρκεια του ανοίγματος δεν παραλείπουμε να προσθέτουμε αλεύρι στο ενδιάμεσο.
  • Όσο περισσότερο δουλέψουμε το ζυμάρι στην μηχανή κατά τον τρόπο που φαίνεται στο βίντεο τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να βγει ομοιόμορφο και συμπαγές χωρίς σπασίματα.
  • Σουρώνουμε τον κιμά προκειμένου να αποβάλει τα περιττά υγρά και να μην λασπώσουν τα ζυμαρικά κατά το ψήσιμο.
  • Σε περίπτωση που θέλετε να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα λαζάνια. Θα τα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ συσκευασμένα ή ακόμα και φρέσκα. Το ίδιο ισχύει και για την σάλτσα στρειδιών.
  • Εάν δεν έχετε γάρο μπορείτε να τον παραλείψετε.

 

 

Δείτε επίσης