ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

by czinonas

 

Οι σπιτικές μαρμελάδες αποτελούσαν πάντα ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα μικρών και μεγάλων. Ως πρωινό επάνω σε μια φέτα φρέσκο ψωμί ή ως απογευματινό σνάκ πάντα έδιναν την λύση στην επιθυμία μας για γλυκό. Ο όρος μαρμελάδα χρησιμοποιείτε για να περιγράψει ένα άλειμμα φρούτων σε κονσερβοποιημένη μορφή και μπορεί να γίνει σχεδόν με όλα τα φρούτα.

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα μανταρίνι. Μια μαρμελάδα διαφορετική από τις άλλες, με την σπιρτάδα του μανταρινιού να ξυπνάει όλους τους γευστικούς σας κάλυκες και τις ζεστές νότες από την τόνγκα να αγκαλιάζουν τον ουρανίσκο.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

  • 2 kg.        μανταρίνια (καθαρισμένα από την φλούδα τους).
  • 450γρ.      φλούδες  των μανταρινιών.
  • 7γρ.          αλάτι.
  • 2kg.         ζάχαρη.
  • 130γρ.      χυμό από φρέσκο λεμόνι.
  • 3γρ.          Τόνγκα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Καθαρίζουμε τα μανταρίνια και κρατάμε 450γρ. από την φλούδα τους.
  • Τοποθετούμε τις φλούδες σε κατσαρόλα και τις βράζουμε όσες φορές χρειάζεται μέχρι να ξεπικρίσουν.
  • Πολτοποιούμε τα μανταρίνια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, και τον χυμό λεμονιού.
  • Αφήνουμε την μαρμελάδα να σιγοβράζει.
  • Συνεχίζουμε με τις φλούδες τις οποίες κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες και προσθέτουμε στην μαρμελάδα.
  • Μόλις η μαρμελάδα φτάσει στους 104c είναι έτοιμη.
  • Τελευταία προσθέτουμε την Τόνγκα και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα με την βοήθεια μιας κανάτας και τοποθετούμε ανάποδα.

TIPS:

  • Καθαρίζουμε τα μανταρίνια από τις φλούδες και τις άσπρες ίνες.
  • Είναι προτιμότερο η ποικιλία μανταρινιών που θα διαλέξουμε να μην έχει κουκούτσια.
  • Για να ξεπικρίσουμε τις φλούδες των μανταρινιών θα πρέπει να τις βράσουμε και μετά να τις ξεπλύνουμε σε κρύο νερό. Αφού κάνουμε αυτό το βήμα τις τοποθετούμε ξανά σε βραστό νερό για να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία ξανά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η διαδικασία έγινε τρείς φορές. Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν έχουν ξεπικρίσει είναι να δοκιμάσουμε μια φλούδα.
  • Ξαφρίζουμε την μαρμελάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Η θερμοκρασία που πρέπει να φτάσει η μαρμελάδα είναι οπωσδήποτε 104c.
  • Το μπαχαρικό Τόνγκα θα πρέπει να μπει στο τέλος της διαδικασίας ώστε να μην χάσει τα αρώματα του και την γεύση του κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  • Προσέχουμε πάντα τα βάζα που χρησιμοποιούμε να είναι αποστειρωμένα.
  • Αφήνουμε περιθώριο στα βάζα τουλάχιστον δύο δάχτυλα ώστε να δημιουργηθεί κενό αέρος.
  • Για να δείτε πώς να φτιάξετε μαρμελάδα πορτοκάλι, πατήστε εδώ:https://youtu.be/nTFnMPBYt_g

Δείτε επίσης