ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

by czinonas

Οι σπιτικές μαρμελάδες αποτελούσαν πάντα ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα μικρών και μεγάλων. Ως πρωινό επάνω σε μια φέτα φρέσκο ψωμί ή ως απογευματινό σνάκ πάντα έδιναν την λύση στην επιθυμία μας για γλυκό. Ο όρος μαρμελάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα άλειμμα φρούτων σε κονσερβοποιημένη μορφή και μπορεί να γίνει σχεδόν με όλα τα φρούτα.

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα πορτοκάλι. Μια μαρμελάδα διαφορετική από τις άλλες, με την σπιρτάδα του πορτοκαλιού να ξυπνάει όλους τους γευστικούς σας κάλυκες και τις ζεστές νότες από την βανίλια να αγκαλιάζουν τον ουρανίσκο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

  • 2.5 kg.           πορτοκάλια.
  • 6γρ                 αλάτι.
  • 1500γρ.         ζάχαρη.
  • 100γρ.           χυμό από φρέσκο λεμόνι.
  • Βανίλια.
  •  φλούδες  των πορτοκαλιών.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Αφαιρούμε με το ζέστερ το ξύσμα από την μισή ποσότητα  πορτοκαλιών και κρατάμε την φλούδα τους.
  • Κόβουμε τις φλούδες τις σε μακρόστενες λωρίδες.
  • Τοποθετούμε τις φλούδες σε κατσαρόλα και τις βράζουμε όσες φορές χρειάζεται μέχρι να ξεπικρίσουν.
  • Καθαρίζουμε όλα τα πορτοκάλια από την φλούδα τους προσέχοντας να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το άσπρο μέρος.
  • Πολτοποιούμε τα πορτοκάλια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα.
  • (Για κάθε  1 κιλό φρούτου, προσθέτουμε 1 κιλό ζάχαρη. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε 1200γρ. πορτοκάλι, άρα θα βάλουμε 1200γρ. ζάχαρη).
  • Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, και τον χυμό λεμονιού.
  • Αφήνουμε την μαρμελάδα να σιγοβράζει.
  • Ανά διαστήματα αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια.
  • Προσθέτουμε την βανίλια.
  • Μόλις η μαρμελάδα φτάσει στους 104c είναι έτοιμη.
  • Βάζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα με την βοήθεια μιας κανάτας και τοποθετούμε ανάποδα.

TIPS:

  • Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια από τις φλούδες και τις άσπρες ίνες.
  • Είναι προτιμότερο η ποικιλία πορτοκαλιών που θα διαλέξουμε να μην έχει κουκούτσια.
  • Για να ξεπικρίσουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών θα πρέπει να τις βράσουμε και μετά να τις ξεπλύνουμε σε κρύο νερό. Αφού κάνουμε αυτό το βήμα τις τοποθετούμε ξανά σε βραστό νερό για να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία ξανά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η διαδικασία έγινε τρείς φορές. Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν έχουν ξεπικρίσει είναι να δοκιμάσουμε μια φλούδα.
  • Ξαφρίζουμε την μαρμελάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Η θερμοκρασία που πρέπει να φτάσει η μαρμελάδα είναι οπωσδήποτε 104c.
  • Η βανίλια θα πρέπει να μπει στην αρχή της διαδικασίας ώστε να βγάλει τα αρώματα της.
  • Προσέχουμε πάντα τα βάζα που χρησιμοποιούμε να είναι αποστειρωμένα.
  • Αφήνουμε περιθώριο στα βάζα τουλάχιστον δύο δάχτυλα ώστε να δημιουργηθεί κενό αέρος.
  • Για να δείτε πώς θα φτιάξετε μαρμελάδα μανταρίνι πατήστε εδώ:https://youtu.be/XA6s_UmMVfI

 

Δείτε επίσης