μελιτζανες ιμαμ

by czinonas

Γλυκιές καλοκαιρινές μελιτζάνες, μπαχάρια ,άφθονο  αγνό παρθένο ελαιόλαδο και μελωμένα κρεμμύδια.
Τι άλλο θα μπορούσε να είναι εκτός απο ένα απο τα πιο εμβληματικά φαγητά του καλοκαιριού;
Μα φυσικά Ιμάμ μπαιλντί.
Ο αστικός μύθος θέλει τον Ιμάμη να λιποθυμά απο την νοστιμιά αυτού του πιάτου και ποιοί είμαστε εμείς άλλωστε που θα τον αμφισβητίσουμε.
Φαγητό που μπορεί να γίνει μόνο με μεράκι και αγάπη ,τόσο για την μαγειρική όσο και για αυτούς που το προσφέρουμε.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα σας δείξω πώς  να το φτιάξετε, έχοντας και απο τα δύο.
Μπόλικο μεράκι και αγάπη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 1300γρ. ντομάτες.
  • 5σκ. σκόρδο.
  • 1 ματσάκι μαίντανό.
  • 30γρ. βασιλικό πλατύφυλλο.
  • 1300γρ. κρεμμύδι λευκό.
  • 220γρ. λάδι.
  • 200γρ. κρασί.
  • 5 κόκκους μπαχάρι.
  • 1 φύλλο δάφνη.
  • 6 στήμονες σαφράν.
  • 1/2 κγ. κανέλα.
  • 50γρ. ξίδι μήλου.
  • 20γρ. πελτέ ντομάτας.
  • 1kg. μελιτζάνες.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεσαίο πάχος, ούτε πολύ λεπτά, ούτε πολύ χοντρά.
  • Συνεχίζουμε κόβοντας τις σκελίδες σκόρδου και τις μελιτζάνες στην μέση.
  • Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε τον μαιντανό και τον βασιλικό.
  • Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο.
  • Μόλις ροδίσουν και απο τις δύο πλευρές τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να φύγει το περιττό λάδι.
  • Τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο κύμινο.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε την μισή ποσότητα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε λίγο απο το σκόρδο. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Αφήνουμε για ελάχιστο χρόνο μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
  • Προσθέτουμε 1κγ. ζάχαρη λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μόλις τα κρεμμύδια αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να καραμελώνουν, σβήνουμε με το μηλόξιδο.
  • Αφαιρούμε τα κρεμμύδια απο την κατσαρόλα και στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο σκόρδο .
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον αφήνουμε να τσιγαριστεί. Στην συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε την ντομάτα. Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
  • Προσθέτουμε στην ντομάτα  τα κρεμμύδια, τον μαιντανό και το βασιλικό ψιλοκομμένα.
  • Τοποθετούμε σε ένα σκεύος τις μελιτζάνες  και τις σκεπάζουμε με τα κρεμμύδια. Στην επιφάνεια βάζουμε μια λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο στους 170c.
  • Μόλις βγάλουμε το φαγητό απο το φούρνο τρίβουμε γραβιέρα, σπάμε με τα χέρια μας φέτα κατα βούληση και το τοποθετούμε ξανά στο φούρνο ( μόνο η επάνω αντίσταση σε λειτουργία).
  • Ψήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Δείτε επίσης