ΜΟΥΣΑΚΑΣ

by czinonas

Ο μουσακάς είναι ένα φαγητό το οποίο  αποτελείται από κιμά, μελιτζάνες, πατάτες κολοκύθια και μπεσαμέλ. Το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές σε όλα τα Βαλκάνια και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε περίπου τον 20ο αιώνα και έκτοτε κατέλαβε εξέχουσα θέση στην γαστρονομική μας κουλτούρα. Ένα φαγητό σήμα κατατεθέν πλέον της Ελληνικής κουζίνας, που οι εκδοχές του είναι τόσες όσες και τα ελληνικά νοικοκυριά.

Παρόλο που είναι ένα φαγητό, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μπελαλίδικο και χρονοβόρο η παρακάτω συνταγή θα σας βοηθήσει να οργανώσετε την εκτέλεση του βήμα- βήμα και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

  • 600γρ.  κιμάς μοσχαρίσιος.
  • 150γρ.  λευκό κρασί.
  • 200γρ.         ντομάτα.
  • 50γρ.           πελτέ.
  • 1                  σκελίδα σκόρδο.
  • 1                  κρεμμύδι.
  • 1                  αυγό.
  • 2                  μελιτζάνες.
  • 3                  κολοκύθια μέτρια.
  • 3                  μεγάλες πατάτες.
  • ¼                ξύλο κανέλας.
  • ½ κ.σ          αλάτι.
  • ½ κ.σ         ζάχαρη.
  • 5-6              κόκκους  μπαχάρι.
  • 1                  δαφνόφυλλο.
  •  ελαιόλαδο.
  •  μαϊντανός.
  • πιπέρι.

 

Μπεσαμέλ:

  • 1               γάλα.
  • 160γρ.     αλεύρι.
  • 160γρ.     βούτυρο.
  • 8γρ.         αλάτι.
  • 8γρ.        ζάχαρη.
  • 2             αυγά.
  • Μοσχοκάρυδο.
  • Τυρί .

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα και να καραμελώσει.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν και αυτά.
  • Συνεχίζουμε με τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και όλα τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί ο κιμάς και τον αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου σαράντα (40) λεπτά μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
  • Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, αφαιρώντας λωρίδες εναλλάξ.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες.
  • Κόβουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες κατά μάκρος.
  • Τηγανίζουμε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο ξεκινώντας με τις πατάτες, τα κολοκύθια και τέλος τις μελιτζάνες.
  • Αφήνουμε τα λαχανικά σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να φύγει όλο το λάδι.
  • Αφού ψηθεί ο κιμάς και πιεί όλα τα υγρά του ,τον μεταφέρουμε από την κατσαρόλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το αυγό. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Στρώνουμε τα λαχανικά στο πυρέξ ξεκινώντας από τις πατάτες συνεχίζοντας με τις μελιτζάνες και τέλος με το κολοκύθι, στο ενδιάμεσο των λαχανικών πασπαλίζουμε με τυρί.
  • Προσθέτουμε τον κιμά, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί ακόμα και στο τέλος προσθέτουμε την μπεσαμέλ.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και ψήνουμε στους 175c για περίπου τριάντα πέντε (35) λεπτά ανάλογα τον φούρνο
  • Για να δείτε πώς φτιάχνουμε την μπεσαμέλ δείτε το βίντεο εδώ:https://youtu.be/2y7PNqnbHYs

Tips:

  • Σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να καραμελώσει και προσθέτουμε ποικιλία μπαχαρικών για να δώσουμε ένταση στην γεύση.
  • Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει και να πιεί όλα τα υγρά του. Σε αντίθετη περίπτωση θα βγάλει τα υγρά στην επιφάνεια και θα βαρύνει η γεύση του μουσακά.
  • Δεν αφήνουμε τις πατάτες να πάρουν πολύ χρώμα στο τηγάνισμα, σε αντίθεση με τα άλλα δύο λαχανικά, που φροντίζουμε να τηγανιστούν καλύτερα για να καραμελώσουν και να αποβάλουν τα υγρά τους.
  • Βάζουμε οπωσδήποτε τα λαχανικά μας σε απορροφητικό χαρτί για να ξεκουραστούν και να αποβάλουν το περιττό λάδι.
  • Τηγανίζουμε την μελιτζάνα τελευταία διότι έχει την ιδιότητα να μαυρίζει το λάδι.
  • Κόβουμε τα λαχανικά μας σε σχετικά χοντρές φέτες.
  • Μπορούμε αν θέλουμε να ψήσουμε τα λαχανικά στο φούρνο για να κάνουμε μια πιο light εκδοχή του φαγητού.
  • Προσθέτουμε ένα αυγό στον κιμά για να δώσουμε έξτρα γεύση και να τον βοηθήσουμε να αποκτήσει <<σώμα>>. Αν θέλουμε μπορούμε να το παραλείψουμε.
  • Σε περίπτωση που ο κιμάς έχει περισσότερα υγρά από όσα πρέπει μπορούμε να τον σουρώσουμε σε ένα σουρωτό.
  • Ένας εύκολος τρόπος για να ισώσουμε την επιφάνεια του μουσακά, είναι να βάλουμε μια μεμβράνη να εφάπτεται στην μπεσαμέλ και να πιέσουμε ελαφρά με τα χέρια μας. Αφαιρούμε την μεμβράνη μόλις τελειώσουμε.
  • Τα τυριά που θα βάλουμε στον μουσακά, μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.
  • Αντί για βούτυρο στην επιφάνεια της μπεσαμέλ μπορούμε να βάλουμε τυρί.
  • Αφήνουμε τον μουσακά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προτού τον κόψουμε.

Δείτε επίσης