ΜΠΕΣΑΜΕΛ

by czinonas

Η μπεσαμέλ είναι μια από τις πέντε βασικές σάλτσες της Γαλλικής κουζίνας. Ορίζεται ως μια λευκή σάλτσα που παρασκευάζεται από λευκό ρου (roux) , δηλαδή βούτυρο, αλεύρι και γάλα. Αυτή η  βασική συνταγή με την προσθήκη αυγού και τυριών μας δίνει μια άλλη σάλτσα , την σάλτσα μορνέ. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε την δεύτερη εκδοχή μιας και η προσθήκη αυγού και τυριών την κάνει πιο γευστική και  την βοηθάει να «στέκεται» καλύτερα επάνω στα φαγητά.

Για πολλούς από εσάς, στο άκουσμα της και μόνο σας πιάνει μια ανησυχία. Αναρωτιέστε αν θα πήξει, αν θα δέσει και τέλος αν θα είναι όπως πρέπει.Ακολουθήστε την συνταγή που σας δίνουμε βήμα – βήμα και τα παραπάνω ερωτήματα σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

 

 

 

  • 1litr.    γάλα.
  • 8γρ. αλάτι.
  • 8γρ. ζάχαρη.
  • 160γρ. βούτυρο.
  • 160γρ. αλεύρι.
  • 2 αυγά.
  • Τυρί
  • Μοσχοκάρυδο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλάτι την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
  • Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Μόλις το αλεύρι ψηθεί ρίχνουμε όλο το γάλα.
  • Δυναμώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά.
  • Μόλις ομογενοποιηθούν τα αυγά προσθέτουμε και το τυρί.

TIPS:

  • Ανακατεύουμε το βούτυρο με ξύλινη κουτάλα και όχι με σύρμα ώστε να μπορέσουμε να ψήσουμε το αλεύρι και να μην κολλήσει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Φροντίζουμε το γάλα να έχει ζεσταθεί προτού το ρίξουμε στο αλεύρι.
  • Βάζουμε το μοσχοκάρυδο μέσα στο χλιαρό γάλα για να βγάλει όλα τα αρώματα του.
  • Για να μην καεί το αλεύρι και το βούτυρο η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι χαμηλή καθόλη την διάρκεια που ψησίματος.

Δείτε επίσης