Ή «Αδίκταμο», ή «Αρτέμιδον», ή «Ηρακλειώτικη ρίγανη», ή «στοματόχορτο», ή «λιβανόχορτο», …έχει κι άλλα! Το καθένα όνομα με τη δικιά του σημασία και έννοια. Ο Πλίνιος για το δίκταμο,…
Άρθρα
Την βλέπουμε να φυτρώνει παντού. Στις άκριες των δρόμων, σε πάρκα, σε κήπους, ανάμεσα σε ερείπια και σε χωράφια. Έτσι έγινε γρήγορα το σύμβολο της ανοιξιάτικης υπαίθρου. Σύμφωνα με…
Αλούσια», ή «Λιππία», ή «Κιτρίοσμος» ή «Λεμονόχορτο» γιατί έχει έντονο άρωμα λεμονιού. Η αρχική του ονομασία ήταν «Κέντρον» και η καταγωγή της από την Νότια Αμερική (Χιλή). Ήλθε στην…
Ηδύοσμος … …Αυτός που έχει γλυκιά οσμή ! Η Μίνθη είναι ένα βουνό της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου που πήρε το όνομά του από την νύμφη Μίνθη, κόρη του Κωκυτού. Σύμφωνα…
Φυτό της Αυστραλίας και παραδοσιακό ιατρικό των Αβοριγίνων (ιθαγενής της Αυστραλίας) το οποίο έχαιρε μεγάλης εκτίμησης. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι άποικοι που είχαν εγκατασταθεί στην Αυστραλία (κάπου στο 1788 μ.Χ.)…
Ευδοκιμεί σε χώρες με ηπειρωτικό και μεσογειακό κλίμα και αγαπάει τα ξηρά, αργιλώδη και πετρώδη εδάφη. Έχει διάφορες ονομασίες όπως «κουφάγκαθο», «γαλακταγκάθι», «κάρδος», «αγκάβατος» και «σίλυβον» κατά τον Διοσκουρίδη.…
Στον τόπο μας το συναντούμε με την ονομασία Σταφυλίνος, Δαφκί, Μπαστινάκλα, Σταφυλίνακας, Σταφυλιόνι. Οι αρχαίοι έλληνες συνήθιζαν να αποκαλούν τον σταφυλίνακα «Φίλτρον» λόγω των θαυματουργών θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Ο Ιπποκράτης…
Η ονομασία μαλοτίρας προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις male (αρρώστια) και tirare (σύρω). Ονομάζεται επίσης και μαλοτήρα, σιδερίτης, καλοκοιμηθιά και τσάι του βουνού. Τον σιδερίτη τον ονόμασε έτσι ο Διοσκουρίδης…
Γνωστή και ως μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο ή τον κοινό βάλσαμο. Ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Συμβάλλει στη μακροζωία επειδή είναι σωματικό και πνευματικό διεγερτικό. Ονομάστηκε έτσι από την…
Το 2008 βρέθηκα σε μια διάλεξη του Herve This o οποίος είναι φυσικοχημικός στο εθνικό ινστιτούτο γεωπονικών ερευνών (INRA) Της Γαλλίας , τα λόγια για να χαρακτηρίσω αυτών των άνθρωπο…
- 1
- 2