Πως να κάνω γιουβαρλάκια

by czinonas

 

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο, ένα ζεστό και οικογενειακό  φαγητό, που δεν αφήνει σχεδόν κανένα ασυγκίνητο. Έχει χαραχτεί στην συνείδηση μας ως φαγητό θαλπωρής και επιμένουμε να το φτιάχνουμε καθ΄όλη την διάρκεια του χειμώνα. Το όνομα του στα τούρκικα σημαίνει στρογγυλός και το φαγητό αυτό καθεαυτό έχει οθωμανικές επιρροές.

Όπως και να έχει σήμερα θα σας δείξουμε στο παραπάνω βίντεο, πώς να φτιάξετε την ιδανικότερη σούπα του χειμώνα. Νόστιμα και θρεπτικά γιουβαρλάκια, με χυλωμένο αυγολέμονο, και σπιτικό ζωμό, θα γίνει το αγαπημένο σας φαγητό με την πρώτη δοκιμή.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

Γιουβαρλάκια:

  • 1kg.           μοσχαρίσιο κιμά άπαχο.
  • 200γρ.       ρύζι γλασέ.
  • 2                κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη.
  • 2κ.σ.         άνηθο ψιλοκομμένο.
  • 2κ.σ.         μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  • 2                φύλλα δυόσμο.
  • 1                αυγό.
  • 2                καρότα.
  • Αλάτι
  • Πιπέρι.
  • Ελαιόλαδο.

Ζωμός:

  • 1    μοσχαρίσιο κόκκαλο.
  • Φλούδια από καρότα.
  • Κρεμμύδι.
  • Ελαιόλαδο.

Αυγολέμονο:

  • 2             αυγά (ξεχωριστά κρόκοι και ασπράδι) .
  • 2              λεμόνια χυμός.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ζωμός:

  • Βάζουμε το μοσχαρίσιο κόκκαλο σε μια κατσαρόλα με νερό να πάρει μια βράση.
  • Μόλις γίνει αυτό, πετάμε το νερό, ξεπλένουμε το κόκκαλο και βάζουμε καθαρό νερό στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε στο καθαρό νερό, λίγους κόκκους πιπέρι, τα φλούδια από τα καρότα που καθαρίσαμε και τα περισσεύματα από τα κρεμμύδια.
  • Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά. Στην συνέχεια, αφαιρούμε το κόκκαλο και τα λαχανικά και τον σουρώνουμε.
  • Τοποθετούμε 2 λίτρα ζωμό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε 2 κ.σ. λάδι.

Γιουβαρλάκια:

  • Ανακατεύουμε τα υλικά για τα γιουβαρλάκια σε ένα μεγάλο μπολ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Πλάθουμε τον κιμά σε μπαλάκια, σε μέγεθος της αρεσκείας μας.
  • Ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια στον ζωμό που σιγοβράζει.
  • Ανά διαστήματα αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια.
  • Μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά.
  • Μετά από 40 λεπτά ρίχνουμε 2 κ.σ ρύζι γλασέ και βράζουμε 10 λεπτά ακόμα.

     Αυγολέμονο:

  • Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια ελαφριά μαρέγκα, ρίχνουμε τους 2 κρόκους και τέλος το λεμόνι σε δόσεις.
  • Ενώ χτυπάμε το μείγμα, ρίχνουμε σιγά–σιγά ζωμό από την κατσαρόλα, περίπου παραπάνω από την μισή ποσότητα.
  • Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε το φαγητό κουνώντας την από τα χερούλια.

 

Tips:

  • Προτιμάμε πάντα να κάνουμε να κάνουμε δικούς μας ζωμούς για να προσθέσουμε στα φαγητά μας. Δεν έχουν καμία σχέση με τα έτοιμα προϊόντα του εμπορίου και αποτελούν το Α και το Ω για ένα νόστιμο αποτέλεσμα.
  • Το μέγεθος του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να είναι ανάλογο της ποσότητας που θέλουμε να μαγειρέψουμε.
  • Μαγειρεύουμε τα γιουβαρλάκια σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου στους 95c.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά της αρεσκείας μας στο φαγητό.
  • Η προσθήκη ρυζιού θα βοηθήσει την σούπα να χυλώσει πιο εύκολα.

 

 

 

Δείτε επίσης