Πωσ να κανω τσουρεκια

by czinonas

 

 

Το περιβόητο τσουρέκι μου, αυτό με τα πολλά κορδόνια που είναι μαλακό σαν το βαμβάκι.

Μου ζητήσατε την συνταγή, με μεγάλη χαρά σας την παραθέτω.

Θέλω να σας δείξω πως θα κάνετε ένα τσουρέκι με πολλά πολλά πολλά κορδόνια , αφράτο και  αρωματικό, για να ευχαριστήσετε ολόκληρη την οικογένεια σας.

Αξίζει τον κόπο να βάλτε την οικογένεια σας στην διαδικασία, θα περάσετε φανταστικά, θα γεμίσετε τους αγαπημένους σας ανθρώπους όμορφες εικόνες και μυρωδιές .

 

Η συνταγή χωρίζετε σε 2 στάδια Α) Προζύμι Β) Κυρίως ζυμάρι.

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • Α) ΠΡΟΖΥΜΙ:
  • 150γρ.      γάλα φρέσκο
  • 10γρ.        μαγιά νωπή  (Αν έχετε κάποιο φούρνο ζητήστε του μαγιά χρυσή !!)
  • 100γρ.      αλεύρι robin hood
  • ½             stick βανίλιας μόνο τους λοβούς .

 

  • Το κάνουμε από το προηγούμενο βράδυ.
  • Σε ένα πλαστικό μπολ βάζουμε το γάλα και διαλύουμε την μαγιά.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε τους λοβούς της βανίλιας και το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και το τοποθετούμε σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για 12 ώρες.

 

  • Β) ΚΥΡΙΩΣ ΖΥΜΑΡΙ
  • 5γρ.               μαστίχα (κοπανισμένη στο γουδί με ελάχιστη ζάχαρη από την συνταγή )
  • 1250γρ.        αλεύρι robin hood
  • 20γρ.            αλάτι
  • 350γρ.          ζάχαρη
  • 40γρ.            μαγιά νωπή  (Αν έχετε κάποιο φούρνο ζητήστε του μαγιά χρυσή !!)
  • 250γρ.         φρέσκο γάλα
  • 300γρ.         βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους
  • 560γρ.         αυγά  (περίπου 10τεμ)
  • 3                  λεμόνια το ξύσμα

 

 

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

  • Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε κάνει το προζύμι.
  • Την επόμενη ημέρα το πρωί βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα και την μαγιά. Διαλύουμε την μαγιά με τα χέρια μας προσθέτουμε μέσα τα αυγά την ζάχαρη ,τη μαστίχα, το ξύσμα το προζύμι και αρχίζουμε το ανακάτεμα με τον γάντζο του μίξερ στην μεσαία ταχύτητα .
  • Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα στην μεσαία ταχύτητα για άλλο ένα λεπτό .
  • Στην συνέχεια δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο φουλ και αρχίζουμε να προσθέτουμε το βούτυρο κομμάτι κομμάτι (παγωμένο) έως ότου το βάλουμε όλο.
  • Συνεχίζουμε και χτυπάμε δυνατά για 20 λεπτά.
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο πλαστικό 4λιτ. και το βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη η οποία πρέπει να κολλήσει πάνω στο ζυμάρι .
  • Βάζουμε το ζυμάρι με το πλαστικό στο ψυγείο για 2 ώρες .
  • Μέτα από 2 ώρες ξεκούρασης στο ψυγείο έχει ήδη φουσκώσει.
  • Το τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας μας και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε μπάλες 210γρ.
  • Τοποθετούμε τις μπάλες πάνω στον πάγκο τον οποίο έχουμε αλευρώσει ελαφρώς.
  • Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν ένα λεπτό.
  • Στην συνέχεια πλάθουμε ομοιόμορφες μπάλες  και τις ξανά ξεκουράζουμε αυτή την φορά για 2 λεπτά.
  • Έπειτα, παίρνουμε μια- μια μπάλα με το χέρι μας την ανοίγουμε όσο ένα πούρο και τα ξανά ξεκουράζουμε για 2 λεπτά.
  • Μετά την ξεκούραση ανοίγουμε το τελειωτικό κορδόνι για το τσουρέκι και πλέκουμε τσουρέκια με 3 κορδόνια.
  • Τοποθετούμε στην λαμαρίνα λαδόκολλα και σε κάθε ταψί βάζουμε δυο τσουρέκια .
  • Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν για 4 ώρες.
  • Πριν φουρνίσουμε τα περνάμε με ένα μείγμα από κρόκο αυγού και λίγο νερό , τα περνάμε δυο φορές με διαφορά ενός λεπτού η μια από την άλλη φορά  ώστε να γυαλίσουν
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο αντιστάσεις 210cκαι τον αφήνουμε να ζεστάνει καλά .
  • Όταν φουρνίσουμε τα τσουρέκια κατεβάζουμε την θερμοκρασία στου 190cγια 15 λεπτά.
  • Συνεχίζουμε για 10 λεπτά στους 170c.
  • Τέλος 10 λεπτά στους 150c .
  • Βγάζουμε τα τσουρέκια και τα ακουμπάμε επάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν.

TIPS:

  • Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή θα πρέπει να είναι κομμένο σε κυβάκια και παγωμένο.
  • Θα πρέπει να προσέξουμε το άλευρο που χρησιμοποιούμε να έχει ποσότητα πρωτεΐνης τουλάχιστον 12%.
  • Η ξεκούραση της ζύμης ανάμεσα στα φουσκώματα είναι απαραίτητη σε όλες τις συνταγές γι’αυτό μην την παραλείψετε σε κανένα στάδιο.
  • Εκτός από την μαστίχα που σας προτείνουμε στην παραπάνω συνταγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο μπαχαρικό σας αρέσει όπως μαχλέπι ή κακουλέ.
  • Μην αφήσετε τα τσουρέκια να φουσκώσουν παραπάνω από τέσσερις ώρες όπως σας προτείνουμε παραπάνω. Εάν η θερμοκρασία του χώρου είναι ιδανική δεν θα χρειαστούν περισσότερο.
  • Τοποθετούμε τα τσουρέκια οπωσδήποτε πάνω σχάρα για να κρυώσουν.
  • Η συγκριμένη ζύμη δεν φουσκώνει σε στόφα ούτε σε φούρνο.
  • Το ζυμάρι μας μπορεί να κολλά λίγο και να είναι μαλακό , δεν θα του προσθέσουμε αλεύρι. Θα βάλουμε ελάχιστο στον πάγκο και λίγο από πάνω από τα τσουρέκια.

Δείτε επίσης