Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος των πολυκυττάρων μυκήτων με την συνήθως ομβρελοειδή μορφή. Πρόκειται για το σώμα του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια τα οποία θα εξασφαλίσουν και την διαιώνιση του είδους. Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Σήμερα θα σας δείξω πως θα συντηρήσουμε τα μανιτάρια σε βάζο. Η γεύση τους όσο ωριμάζουν μέσα στο βάζο θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
Αρχική » Συνταγές » Συντηρώ Τρόφιμα » ΣΥΝΤΗΡΩ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
4
ΜΕΡΙΔΕΣ
Nutrition facts:
200 calories
20 grams fat
ΥΛΙΚΑ
3 συσκευασίες μανιτάρια agaricus.
+/- κόκκοι πιπέρι.
νερό.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε τέσσερα κομμάτια ή σε φέτες.
- Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα ζεματάμε για ένα με δύο (1-2) λεπτά.
- Σε αποστειρωμένα βάζα του ενός κιλού βάζουμε έξι (6) γραμμάρια αλάτι.
- Στην συνέχεια τοποθετούμε μέσα στα βάζα τα μανιτάρια, αφήνοντας κενό περίπου δύο δάχτυλα.
- Προσθέτουμε κόκκους πιπέρι και βραστό νερό μέχρι να γεμίσουν τα βάζα μας λίγο παρακάτω από το στόμιο.
- Κλείνουμε τα βάζα και τα τοποθετούμε στην χύτρα.
- Βράζουμε για δέκα λεπτά (10).
- Μετά από δέκα λεπτά αφαιρούμε τα βάζα από την χύτρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα.
TIPS:
- Εάν θέλουμε μπορούμε να αφαιρέσουμε το κοτσάνι από τα μανιτάρια.
- Τα βάζα μας πρέπει να είναι οπωσδήποτε αποστειρωμένα.
- Μπορούμε να παρακάμψουμε το πιπέρι αν δεν μας αρέσει.
- Για να δώσουμε χώρο στο βάζο να δημιουργήσει κενό, ενώ θα κρυώνει θα πρέπει να μην το γεμίσουμε μέχρι επάνω με μανιτάρια.
- Τα μανιτάρια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν νερό , οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μερικά λεπτά προτού τα κλείσουμε και τα τοποθετήσουμε στην κατσαρόλα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα στο βάζο.
- Δίνουμε πάντα μεγάλη προσοχή στο καπάκι του βάζου, θα πρέπει να είναι καινούριο έτσι ώστε να πετύχει η κονσερβοποίηση.
- Βάζουμε ένα πανάκι μέσα στην χύτρα για να αποφύγουμε τους κραδασμούς κατά την διάρκεια του βρασμού. Αυτό θα μας βοηθήσει να μην σπάσουν τα βάζα μας.
- Το νερό της χύτρας θα πρέπει είναι το μίνιμουμ που προτείνεται από τις οδηγίες χρήσεως.