Η κομπούχα είναι ένας ζυμομύκητας που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης. Μέσω της ζύμωσης του μύκητα που προκύπτει απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων, προβιοτικά που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την διατήρηση της σωστής λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος.
Αρχική » Συνταγές » Συντηρώ Τρόφιμα » ΚΟΜΠΟΥΧΑ ΜΕΡΟΣ 2ο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μετά από οχτώ μέρες ιδανικά, βγάζουμε το scoby από τα βάζο, το τοποθετούμε σε ένα μπολ και του προσθέτουμε λίγο από την καλλιέργεια τσαγιού.
- Το αφήνουμε στην άκρη.(Αργότερα ακολουθούμε την διαδικασία που δείξαμε στο πρώτο μέρος).
- Σε μια κανάτα σουρώνουμε την κομπουχα.
- Είναι έτοιμη να τοποθετηθεί σε γυάλινα μπουκάλια.
- Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε φυσική ανθράκωση, μπορούμε να βάλουμε στο μπουκάλι χυμό μάνγκο και μετά να γεμίσουμε το υπόλοιπο με την κομπούχα.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τρεις μέρες, παγώνουμε στο ψυγείο και καταναλώνουμε άμεσα.
TIPS:
- Όσες περισσότερες μέρες αφήνουμε την κομπούχα στο βάζο, τόσο πιο όξινο θα είναι το αποτέλεσμα.
- Ιδανικά σας προτείνουμε οκτώ ημέρες αλλά μπορείτε να το αφήσετε και περισσότερες ανάλογα τις προτιμήσεις σας. Πειραματιστείτε προκειμένου να βρείτε την γεύση που σας ταιριάζει σε ότι αφορά τα ζάχαρα και την οξύτητα.
- Τα σκεύη μας θα πρέπει να είναι σχολαστικά καθαρισμένα χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουμε κάποιο δυνατό απορρυπαντικό. Υπάρχει πιθανότητα πολλά από τα θρεπτικά συστατικά της κομπούχα να καταστραφούν.
- Η αφαίρεση του scoby από το βάζο θα πρέπει να γίνει με γάντια.
- Οι μετρήσεις του PH γίνονται με πεχάμετρο, ενώ τα ζάχαρα μπορείτε να τα μετρήσετε με ένα ρεφρακτόμετρο. Τίποτα από τα δύο όμως δεν είναι απαραίτητο για να προχωρήσετε στην παρασκευή της κομπούχα.
- Η φυσική ανθράκωση προσθέτει έξτρα γεύση και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιον χυμό φρούτου μας αρέσει.