Πως θα κάνω γεμιστά.

by czinonas

 

Τα γεμιστά ανήκουν στην κατηγορία των λαδερών φαγητών και είναι ίσως το πιο γνωστό καλοκαιρινό πιάτο στον ελλαδικό χώρο τουλάχιστον. Οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες και ένα σωρό άλλα λαχανικά τα οποία είναι σε αφθονία την καλοκαιρινή περίοδο, ενδείκνυνται για την παρασκευή τους.

Η γέμιση γίνεται συνήθως με ρύζι ή και κιμά, ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό, ενώ σε παραλλαγή της Πολίτικης κουζίνας  χρησιμοποιούνται κουκουνάρια, σταφίδες και κανέλα αντί για κιμά. Στην Κρήτη παλιότερα συνηθίζονταν τα γεμιστά με πλιγούρι.

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πως θα κάνετε τα πιο νόστιμα γεμιστά που έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Ντομάτες και πιπεριές γεμιστές με ένα πλούσιο μείγμα, αρωματισμένο με φρέσκα μυρωδικά, tips που θα δώσουν στην συνταγή μια διαφορετική διάσταση και ένα τελικό αποτέλεσμα που θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

Γέμιση:

  • 150γρ.         κολοκύθι.
  • 150γρ.         καρότα.
  • 150γρ.         αγκινάρα ψιλοκομμένη
  • 1                  πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη.
  • 1                  ματσάκι μαϊντανό   ψιλοκομμένο.
  • 1                   ματσάκι άνηθο   ψιλοκομμένο.
  • 1                   ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο.
  • 2                   κρεμμύδια.
  • 1                   μέτρια πατάτα.
  • 1κ.σ.            πελτέ ντομάτα.
  • Χυμό από ½ λεμόνι.
  • Ρύζι καρολίνα.
  • Ελαιόλαδο.
  • Αλάτι πιπέρι.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανοίγουμε τα λαχανικά που θέλουμε να γεμίσουμε, και αφαιρούμε την σάρκα τους από το εσωτερικό. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε ντομάτες και πατάτες.
  • Τοποθετούμε στον μύλο την ντομάτα που αφαιρέσαμε και την αλέθουμε.
  • Βάζουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και προσθέτουμε και τον χυμό ντομάτας.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μείγμα και σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
  • Προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλάτι πάνω στα γεμιστά.
  • Τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο..
  • Ψήνουμε στους 200c για 1 ώρα.

Tips:

  • Τα λαχανικά της γέμισης είναι περασμένα από τον τρίφτη, εκτός την πιπεριά ,την αγκινάρα και τα μυρωδικά που είναι ψιλοκομμένα.
  • Ένας εύκολος τρόπος να υπολογίσουμε το ρύζι για τα γεμιστά είναι να βάλουμε μια κουταλιά ρύζι για κάθε λαχανικό που θα γεμίσουμε.
  • Τα λαχανικά και οι ποσότητες της συνταγής είναι ενδεικτικά, μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε υλικά, ανάλογα τις προτιμήσεις μας.
  • Στην περίπτωση που δεν διαθέτουμε μύλο, μπορούμε να περάσουμε την ντομάτα από τον τρίφτη και να την σουρώσουμε με μια σήτα, ως τελευταία επιλογή χρησιμοποιούμε το μούλτι.
  • Πασπαλίζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες με ζάχαρη, ώστε να καραμελώσουν κατά το ψήσιμο.
  • Το λεμόνι θα δώσει ισορροπία στα υλικά και θα βοηθήσει όλες τις γεύσεις να δέσουν μεταξύ τους.

 

Δείτε επίσης