ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΕΤΣΑΠ

by czinonas

Η Κέτσαπ είναι πυκνή σάλτσα με βάση την ντομάτα, έχει γλυκόξινη και ελαφρώς πικάντικη γεύση και συνοδεύει συνήθως hot dog, hamburger, πίτσα και τηγανιτές πατάτες.

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πως θα κάνετε σπιτική κέτσαπ, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά και απαγορευτικές  ποσότητες ζάχαρης. Με την τεχνική της γαλακτικής ζύμωσης να δίνει την απαραίτητη ένταση, το τζίντζερ και την πάπρικα να συμπληρώνουν την γλυκόξινη γεύση της ντομάτας, αυτή η συνταγή καταχωρηθεί σίγουρα ως μια από τις πιο αγαπημένες σας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

Γαλακτική ζύμωση:

  • 1660γρ.    τοματίνια
  • 33γρ.        αλάτι μη ιωδιούχο.

Για την σάλτσα:

  • 1γρ.          τζίντζερ σκόνη.
  • 1γρ.          πάπρικα σκόνη.
  • 5γρ.          διατροφική μαγιά.
  • 20γρ.        ξύδι μήλου.
  • 70γρ.        ζάχαρη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τα τοματίνια και το αλάτι σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο βάζο.
  • Γεμίζουμε με νερό μια σακούλα ( την τοποθετούμε μέσα σε άλλη για περισσότερη ασφάλεια) και καλύπτουμε το άνοιγμα του βάζου.
  • Σκεπάζουμε το βάζο με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 3-4 ημέρες.
  • Μετά από 3-4 ημέρες, βάζουμε τα τοματίνια μαζί με τα υγρά σε κατσαρόλα και τα βράζουμε περίπου για 45 λεπτά.
  • Περνάμε την σάλτσα από μια σήτα μέχρι να μείνει μόνο ο χυμός.
  • Βάζουμε τον χυμό σε μια κατσαρόλα και τον βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό της ντομάτας.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και  βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
  • Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από την φωτιά και την αφήνουμε 4 ώρες στην κατσαρόλα, να ξεκουραστεί.
  • Όταν περάσει ο προβλεπόμενος χρόνος, βάζουμε την σάλτσα σε βάζο και την φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Tips:

  • Μπορούμε να κάνουμε την διαδικασία της γαλακτικής ζύμωσης σε vacuum, στην περίπτωση που δεν έχουμε vacuum, χρησιμοποιούμε ένα βάζο.
  • Βάζουμε τις σακούλες με το νερό την μια μέσα στην άλλη ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την περίπτωση διαρροής.
  • Εάν θέλουμε την σάλτσα με περισσότερη ένταση και πιο όξινη γεύση μπορούμε να την αφήσουμε παραπάνω από 3 μέρες να ωριμάσει. Κατά την διάρκεια της γαλακτικής ζύμωσης δοκιμάζουμε τα ντοματίνια και αποφασίζουμε.
  • Το θερμόμετρο που χρησιμοποιήσαμε στην εξωτερική πλευρά του βάζου είναι θερμόμετρο ενυδρείων και μπορείτε να το προμηθευτείτε από μαγαζιά με είδη pet shop.
  • Τα υπολείμματα που θα περισσέψουν από τα ντοματίνια μπορούμε να τα αποξηράνουμε στον φούρνο και να τα χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικές παρασκευές σαν σκόνη. Επίσης μπορούμε να τα προσθέσουμε στην κέτσαπ.

 

 

Δείτε επίσης