Η πιο διάσημη αλμυρή τάρτα είναι οπωσδήποτε η Quiche Lorraine, νόστιμη και ντελικάτη, με τριφτή ζύμη που λιώνει στο στόμα, καραμελωμένα κρεμμύδια και πικάντικο σπέκ , αποτελεί σίγουρα ένα παραπάνω λόγο για να την εντάξετε στο Κυριακάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε την συνταγή που σας παραθέτουμε και θα σας μείνει αξέχαστη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη τάρτας:
- 100γρ. αυγά.
- 20γρ. γάλα.
- 300γρ. βούτυρο.
- 500γρ. αλεύρι 55%.
- 20γρ. αλάτι.
- 20γρ. ζάχαρη.
Γέμιση:
- 10 κρεμμύδια
- 20γρ. λεμονοθύμαρο.
- 1κ.σ. βούτυρο 82%.
- 2 σκελίδες σκόρδο κονφί.
- 200γρ. σπέκ ή μπέικον.
- 200γρ. νερό.
- 30γρ. βαλσάμικο.
- 50γρ. παρμεζάνα.
- Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
Σάλτσα royal :
- 2 αυγά.
- 250γρ. κρέμα γάλακτος.
- Αλάτι, πιπέρι.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη τάρτας:
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό για περίπου ένα λεπτό.
- Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
- Τοποθετούμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλα.
- Με την βοήθεια από δύο λεπτά σίδερα τα οποία χρησιμοποιούμε ως οδηγούς ανοίγουμε την ζύμη.
- Βάζουμε την ζύμη όπως είναι με τις λαδόκολλες στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.
- Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε στον πάγκο μας και τοποθετούμε το τσέρκι επάνω. Το πατάμε με δύναμη προς τα κάτω με σκοπό να κοπεί η ζύμη στις διαστάσεις του τσέρκι.
- Μεταφέρουμε το τσέρκι με το κομμάτι ζύμης σε διπλανή λαδόκολλα.
- Κόβουμε τέσσερις λωρίδες από την υπόλοιπη ζύμη και τις κολλάμε στο εσωτερικό μέρος του τσέρκι χωρίς να πιέζουμε και να βάζουμε δύναμη.
- Πατάμε λίγο τις ενώσεις με την ανάποδη μεριά ενός μαχαιριού για να κολλήσουν τα δυο μέρη.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν.
- Με ένα μαχαίρι ή πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της ζύμης.
- Στην συνέχεια βάζουμε την τάρτα στην κατάψυξη να παγώσει.
- Τοποθετούμε μια λαδόκολλα επάνω στην παγωμένη τάρτα, βάρος από κάποιο όσπριο και ψήνουμε στους 170c για 25 λεπτά.
- Βγάζουμε την λαδόκολλα μετά από 25 λεπτά και συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Τρίβουμε την τάρτα με το ειδικό εργαλείο για να την λειάνουμε.
- Μπορείτε να δείτε το βίντεο για βάση τάρτας εδώ:
Σάλτσα royal:
- Σε μια κανάτα ομογενοποιούμε τα υλικά της σάλτσας.
Γέμιση:
- Κόβουμε τα κρεμμύδια ζουλιέν (φέτες) και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό.
- Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια προσθέτουμε και το σκόρδο.
- Ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν. Προσθέτουμε το βούτυρο, το σπέκ, το λεμονοθύμαρο, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
- Σβήνουμε με βαλσάμικο και ομογενοποιούμε.
- Μόλις τα κρεμμύδια καραμελώσουν τα τοποθετούμε σε σουρωτό και αφαιρούμε το σκόρδο.
- Μόλις κρυώσουν και στραγγίξουν από τα υγρά τους προσθέτουμε την παρμεζάνα και την σάλτσα royal. Ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν και γεμίζουμε την τάρτα.
- Ψήνουμε στους 170c για
Tips:
- Αν δεν βρίσκετε αλλαντικό σπέκ μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε μπέικον.
- Σουρώνουμε τα κρεμμύδια της γέμισης προκειμένου να φύγουν τα περιττά υγρά και να μην χαλάσει η ζύμη της τάρτας.
- Ανακατεύουμε την σάλτσα και τα κρεμμύδια της γέμισης σε ξεχωριστό μπολ. Αν και μπορούμε να ρίξουμε τα κρεμμύδια στην τάρτα και μετά την σάλτσα δεν το συνιστούμε.
- Μπορούμε αντί για παρμεζάνα να προσθέσουμε παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης ή οποιοδήποτε άλλο τυρί μας αρέσει.
- Η τάρτα πρέπει να έχει κρυώσει πριν τοποθετήσουμε την γέμιση.
- Μπορούμε να ψήσουμε την Quiche Lorraine σε φορμάκια. Βάζουμε την γέμιση σε βουτυρωμένα ή λαδωμένα φορμάκια και ρίχνουμε από πάνω διάσπαρτα τα κομμάτια από την ζύμη που μας έχει περισσέψει. Τα ψήνουμε όλα μαζί.