Πως θα κάνω Κις Λορέν

by czinonas

Η πιο διάσημη αλμυρή τάρτα είναι οπωσδήποτε η Quiche Lorraine, νόστιμη και ντελικάτη, με τριφτή ζύμη που λιώνει στο στόμα, καραμελωμένα κρεμμύδια και πικάντικο σπέκ , αποτελεί σίγουρα ένα παραπάνω λόγο για να την εντάξετε στο Κυριακάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε την συνταγή που σας παραθέτουμε και θα σας μείνει αξέχαστη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

Ζύμη τάρτας:

  • 100γρ.         αυγά.
  • 20γρ.           γάλα.
  • 300γρ.        βούτυρο.
  • 500γρ.        αλεύρι 55%.
  • 20γρ.          αλάτι.
  • 20γρ.          ζάχαρη.

Γέμιση:

  • 10                 κρεμμύδια
  • 20γρ.            λεμονοθύμαρο.
  • 1κ.σ.            βούτυρο 82%.
  • 2                   σκελίδες σκόρδο κονφί.
  • 200γρ.         σπέκ ή μπέικον.
  • 200γρ.         νερό.
  • 30γρ.           βαλσάμικο.
  • 50γρ.           παρμεζάνα.
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.

Σάλτσα royal :

  • 2                    αυγά.
  • 250γρ.          κρέμα γάλακτος.
  • Αλάτι, πιπέρι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ζύμη τάρτας:

  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό για περίπου ένα λεπτό.
  • Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
  • Τοποθετούμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλα.
  • Με την βοήθεια από δύο λεπτά σίδερα τα οποία χρησιμοποιούμε ως οδηγούς ανοίγουμε την ζύμη.
  • Βάζουμε την ζύμη όπως είναι με τις λαδόκολλες στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.
  • Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε στον πάγκο μας και τοποθετούμε το τσέρκι επάνω. Το πατάμε με δύναμη προς τα κάτω με σκοπό να κοπεί η ζύμη στις διαστάσεις του τσέρκι.
  • Μεταφέρουμε το τσέρκι με το κομμάτι ζύμης σε διπλανή λαδόκολλα.
  • Κόβουμε τέσσερις λωρίδες από την υπόλοιπη ζύμη και τις κολλάμε στο εσωτερικό μέρος του τσέρκι χωρίς να πιέζουμε και να βάζουμε δύναμη.
  • Πατάμε λίγο τις ενώσεις με την ανάποδη μεριά ενός μαχαιριού για να κολλήσουν τα δυο μέρη.
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν.
  • Με ένα μαχαίρι ή πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της ζύμης.
  • Στην συνέχεια βάζουμε την τάρτα στην κατάψυξη να παγώσει.
  • Τοποθετούμε μια λαδόκολλα επάνω στην παγωμένη τάρτα, βάρος από κάποιο όσπριο και ψήνουμε στους 170c για 25 λεπτά.
  • Βγάζουμε την λαδόκολλα μετά από 25 λεπτά και συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά.
  • Τρίβουμε την τάρτα με το ειδικό εργαλείο για να την λειάνουμε.
  • Μπορείτε να δείτε το βίντεο για βάση τάρτας εδώ:

Σάλτσα royal:

  • Σε μια κανάτα ομογενοποιούμε τα υλικά της σάλτσας.

Γέμιση:

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια ζουλιέν (φέτες) και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό.
  • Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια προσθέτουμε και το σκόρδο.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν. Προσθέτουμε το βούτυρο, το σπέκ, το λεμονοθύμαρο, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
  • Σβήνουμε με βαλσάμικο και ομογενοποιούμε.
  • Μόλις τα κρεμμύδια καραμελώσουν τα τοποθετούμε σε σουρωτό και αφαιρούμε το σκόρδο.
  • Μόλις κρυώσουν και στραγγίξουν από τα υγρά τους προσθέτουμε την παρμεζάνα και την σάλτσα royal. Ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν και γεμίζουμε την τάρτα.
  • Ψήνουμε στους 170c για

Tips:

  • Αν δεν βρίσκετε αλλαντικό σπέκ μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε μπέικον.
  • Σουρώνουμε τα κρεμμύδια της γέμισης προκειμένου να φύγουν τα περιττά υγρά και να μην χαλάσει η ζύμη της τάρτας.
  • Ανακατεύουμε την σάλτσα και τα κρεμμύδια της γέμισης σε ξεχωριστό μπολ. Αν και μπορούμε να ρίξουμε τα κρεμμύδια στην τάρτα και μετά την σάλτσα δεν το συνιστούμε.
  • Μπορούμε αντί για παρμεζάνα να προσθέσουμε παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης ή οποιοδήποτε άλλο τυρί μας αρέσει.
  • Η τάρτα πρέπει να έχει κρυώσει πριν τοποθετήσουμε την γέμιση.
  • Μπορούμε να ψήσουμε την Quiche Lorraine σε φορμάκια. Βάζουμε την γέμιση σε βουτυρωμένα ή λαδωμένα φορμάκια και ρίχνουμε από πάνω διάσπαρτα τα κομμάτια από την ζύμη που μας έχει περισσέψει. Τα ψήνουμε όλα μαζί.

 

 

Δείτε επίσης