Πως θα κάνω κολοκυθόπιτα

by czinonas

 

Οι πίτες αποτελούσαν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κουζίνας. Πίτες με κρέας, με τυρί, με χόρτα, με φύλλο ή χωρίς, δεν λείπουν ποτέ από το γιορτινό  τραπέζι και όχι μόνο. Είναι ενδεικτικές της εφευρετικότητας που χαρακτηρίζει την Ελληνίδα νοικοκυρά ιδιαίτερα σε  δύσκολες οικονομικά περιόδους. Λίγο αλεύρι, νερό και λάδι ήταν αρκετά κατά το παρελθόν για να συνθέσουν μια ζυμαρόπιτα που θα γεύονταν όλη η οικογένεια με περίσσια ανυπομονησία.

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πως να φτιάξετε μια κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, γρήγορα, εύκολα και νόστιμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 400γρ.        κολοκύθι.
  • 20               φύλλα δυόσμο.
  • 50γρ.          άνηθο.
  • 80γρ.          κρεμμύδι φρέσκο.
  • 150γρ.        κρεμμύδι ξερό.
  • 80γρ.         πράσο.
  • 3                αυγά.
  • 200γρ.        πρόβειο γιαούρτι.
  • 25γρ.          ξινόχοντρο.
  • 200γρ.        φέτα.
  • 200γρ.       ελαιόλαδο.
  • 300γρ.       αλεύρι.
  • 10γρ.         μπεικιν.
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο από το λάδι της συνταγής και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο.
  • Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κολοκύθι ( αφού το έχουμε τρίψει και στραγγίξει πρώτα).
  • Στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Σε λαδωμένο ταψί, προσθέτουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 160c μέχρι να ροδίσει, περίπου 35-40 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

Tips:

  • Το κολοκύθι πρέπει οπωσδήποτε να το στραγγίξουμε καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε, ειδάλλως θα βγάλει όλα τα υγρά του κατά το ψήσιμο.
  • Φροντίζουμε πάντα να ανακατεύουμε το μπεικιν με το αλεύρι, πριν το προσθέσουμε στην συνταγή.
  • Το μέγεθος του σκεύους είναι ενδεικτικό, χρησιμοποιούμε ό,τι μέγεθος θέλουμε ανάλογα με το πόσο λεπτή ή παχιά θέλουμε να βγει η πίτα.
  • Ψήνουμε την πίτα με προσοχή, δεν θέλουμε να στεγνώσει εσωτερικά αλλά να παραμείνει ζουμερή.
  • Προσθέτουμε ή αφαιρούμε μυρωδικά ανάλογα τις προτιμήσεις μας.
  • Ο ξινόχοντρος θα προσθέσει έξτρα γεύση στην πίτα, και θα τραβήξει τα περιττά υγρά.

 

Δείτε επίσης