ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΕΣ

by czinonas

Οι κοτομπουκιές ή chicken nuggets όπως συνηθίζεται να λέγονται είναι παναρισμένα κομμάτια από στήθος κοτόπουλου. Τηγανισμένα σε ελαιόλαδο ή ψημένα στο φούρνο για μια πιο υγιεινή εκδοχή, δεν παύουν να αποτελούν ένα φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Ιδιαίτερα αγαπητό fast food των Αμερικανών, δεν άργησε να έρθει και στην Ελλάδα όπου και εδραιώθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Σήμερα θα σας δείξουμε πως μπορείτε να κάνετε νόστιμες κοτομπουκιες, ζουμερές από μέσα και τραγανές απέξω.
Συνταγή εύκολη, γρήγορη, κατανοητή και πάνω από όλα με αγάπη και νοστιμιά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο

  • 1200γρ. κοτόπουλο φιλέτο.
  • 30γρ. ελαιόλαδο.
  • 300γρ. πανκο.

 

Μείγμα μπαχαρικών:

  • 24γρ. αλάτι.
  • 5γρ. πάπρικα καπνιστή
  • 6γρ. ζάχαρη.

Μείγμα αυγού:

  • 5 αυγά.
  • 4γρ. αλάτι.
  • 70γρ. μαγιονέζα.

Dressing:

  • 300γρ. μαγιονέζα.
  • 1γρ. αλάτι.
  • 1γρ. ζάχαρη.
  • 6γρ. πάπρικα καπνιστή.
  • 30γρ. tonkatsu ή κέτσαπ.
  • 0,02γρ. κύμινο.
  • 1κ.σ. Bonito flacks.

Μείγμα από άλευρα:

  • 110γρ. αλεύρι.
  • 50γρ. κόρν φλάουρ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε το φιλέτο κοτόπουλο στην μέση (ή ζητάμε από τον χασάπη να το κάνει εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας). Τραβάμε το παραφίλετο με τον τρόπο που βλέπετε στο βίντεο και αρχίζουμε να κόβουμε το φιλέτο σε μικρότερες μερίδες.
  • Αφού τελειώσουμε με τον τεμαχισμό των φιλέτων, τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Ανακατεύουμε τα άλευρα και αρχίζουμε να περνάμε ένα- ένα τα κομμάτια κοτόπουλο, τοποθετώντας τα σε ένα κομμάτι λαδόκολλα επάνω στον πάγκο μας.
  • Στην συνέχεια, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μείγμα των αυγών και σε ένα άλλο τοποθετούμε το πανκο.
  • Περνάμε τα αλευρωμένα κομμάτια κοτόπουλο από το μείγμα αυγού και αμέσως μετά από το πάνκο.
  • Τοποθετούμε τις κοτομπουκιές επάνω στον πάγκο μας, σε καθαρή λαδόκολλα.
  • Ετοιμάζουμε το dressing, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιήθούν.
  • Μόλις τελειώσουμε με αυτήν την διαδικασία, είμαστε έτοιμοι να τηγανίσουμε τις κοτομπουκιές σε δυνατή φωτιά.

 

TIPS:

  • Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία μπορούμε να ανακατέψουμε όλα τα μείγματα της συνταγής σε διαφορετικά μπολ (ανάλογα μετις οδηγίες εκτέλεσης) ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μην χρειαστεί να διακόπτουμε την ροή της δουλειάς μας.
  • Τοποθετούμε το φιλέτο κοτόπουλο στο πλάι και κόβουμε τα κομμάτια κατά τον τρόπο που σας δείχνουμε στο βίντεο. Είναι πολύ σημαντικό να κοπούν λεπτά. Αυτό θα μας βοηθήσει να τηγανιστούν γρήγορα και να παραμείνουν ζουμερά στο εσωτερικό τους.
  • Στο μείγμα των αυγών προσθέτουμε μια ποσότητα μαγιονέζας, αυτό θα δώσει έξτρα γεύση στο τελικό αποτέλεσμα.
  • Κατά την διάρκεια του αλευρώματος πατάμε δυνατά το κοτόπουλο μέσα στο αλεύρι, μέχρι να κολλήσει επάνω στο κοτόπουλο.
  • Σε αντίθεση με το πανάρισμα με πάνκο όπου ταμπονάρουμε ελαφρά.
  • Το πάνκο που σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε στην συγκεκριμένη συνταγή, δεν είναι τίποτε παραπάνω από νιφάδες Ιαπωνικού χωρίς κόρα ψωμιού. Ένα ελαφρύ και αφράτο ψωμί το οποίο έχει την ιδιότητα όταν χρησιμοποιείται για πανάρισμα να μην απορροφάει το λάδι και να αποκτά ένα χρυσαφένιο χρώμα κατά το τηγάνισμα. Θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα με
  • Ασιατικά και Κινέζικα προϊόντα, όπως επίσης και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Σε περίπτωση που θελήσετε να χρησιμοποιήσετε φρυγανιά το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό από αυτό που σας δείχνουμε στο βίντεο.
  • Άλλο ένα προϊόν που σας προτείνουμε είναι το Tonkatsu το οποίο είναι συμπυκνωμένη σάλτσα λαχανικών. Έχει φρουκτώδη, γλυκιά και πικάντικη γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνη της ως ντιπ σε κρέατα, λαχανικά ή ψητά. Όπως το πάνκο έτσι και αυτήν μπορείτε να την βρείτε σε καταστήματα με Ασιατικά προϊόντα. Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε Tonkatsu για κάποιο λόγο, η κέτσαπ που σας προτείνουμε είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση.
  • Το dressing που σας προτείνουμε ως συνοδευτικό μπορείτε να το φτιάξετε πριν να αρχίσετε την συνταγή και να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
  • Τηγανίστε τις κοτομπουκιές σε δυνατή φωτιά βάζοντας κάθε φορά και από λίγες μέσα στο λάδι ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του.

Δείτε επίσης