Πως θα κανω κουλουρι Θεσσαλονικης

by czinonas

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να παρασκευάζετε στην συμπρωτεύουσα από τους πρόσφυγες τις Μικράς Ασίας.  Η ιστορία του χάνεται στα βάθη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για να φτάσει μέχρι τις μέρες μας, σε άπειρες παραλλαγές. Πολύσπορο, γεμιστό με τυρί ή ολικής άλεσης, όπως και να έχει αποτελεί ανάμνηση των παιδικών μας  χρόνων, η οποία μας συνοδεύει μέχρι σήμερα.

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε την κλασσική εκδοχή, ωστόσο αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και συνδυάστε το με ό,τι σας αρέσει.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

  • 1 kg.      αλεύρι 55%
  • 22γρ.      αλάτι.
  • 60γρ.      ζάχαρη.
  • 600γρ.    νερό.
  • 50γρ.      μαγιά νωπή.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το νερό, την ζάχαρη, την μαγιά και μια μικρή ποσότητα από το αλεύρι της συνταγής.
  • Ανακατεύουμε με το γάντζο μέχρι να προκύψει ένας χυλός.
  • Στην συνέχεια το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Μετά από 10 λεπτά, βάζουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 7 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα.
  • Το αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  • Έπειτα ζυμώνουμε για τρία λεπτά.
  • Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά το ζυμάρι να ξεκουραστεί.
  • Κόβουμε το ζυμάρι σε μπαλάκια των 80 γραμμαρίων.
  • Ζυμώνουμε ελαφρά, μέχρι να σχηματίσουμε ομοιόμορφες μπάλες και το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Ανοίγουμε τις μπάλες σε σχήμα πούρου χωρίς να πιέζουμε το ζυμάρι. Αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Μόλις περάσουν τα δέκα λεπτά, δίνουμε το τελειωτικό σχήμα στο ζυμάρι, πλάθοντας κορδόνια περίπου 32 cm.
  • Κλείνουμε το κορδόνι σε στρογγυλό σχήμα και βουτάμε το κουλούρι μέσα στο νερό και έπειτα στο σουσάμι.
  • Τοποθετούμε στην λαμαρίνα και περιμένουμε να φουσκώσουν.
  • Κατά την διάρκεια ψεκάζουμε με νερό για να μην ξεραθούν.
  • Βάζουμε τα κουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 210c και χαμηλώνουμε αμέσως την θερμοκρασία στους 190c. Ψήνουμε για 12-13 λεπτά.

Tips:

 

  • Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείψουμε κανένα στάδιο φουσκώματος και ξεκούρασης της ζύμης . Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στην γλουτένη να ενεργοποιηθεί.
  • Η ιδανική θερμοκρασία του ζυμαριού είναι 27c.
  • Κλείνουμε καλά τις άκρες του κουλουριού ώστε να μην μας ανοίξει στο ψήσιμο.
  • Ψεκάζουμε οπωσδήποτε τα κουλούρια κατά το τελευταίο στάδιο για να μην ξεραθεί η επιφάνεια τους.

 

Δείτε επίσης