Λουκουμάδες παραλίας, μια συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε. Αφράτοι και γευστικοί, μας παραπέμπουν σε χρόνια γεμάτα ξεγνοιασιά, θάλασσα και παιχνίδι. Πασπαλισμένοι με μπόλικη ζάχαρη ή σοκολάτα για τους λάτρεις, μπορείτε να τους απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σε οποιοδήποτε περίσταση. Από μια καλοκαιρινή εξόρμηση στην παραλία, μέχρι το παιδικό πάρτι του παιδιού σας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
ΥΛΙΚΑ
- 500γρ. αλεύρι τύπου 55%
- 100γρ. φρέσκο γάλα παγωμένο.
- 285γρ. αυγά ( 6τμχ.)
- 150γρ. βούτυρο σε κύβους.
- 50γρ. ζάχαρη.
- 40γρ. μαγιά.
- 10γρ. αλάτι.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στον κάδο του μίξερ, τοποθετούμε το γάλα, την μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.
- Συνεχίζουμε με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ζυμώνουμε στην δεύτερη ταχύτητα για 5 λεπτά.
- Μετά από 5 λεπτά ζυμώματος, ανεβάζουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κύβους.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 15 λεπτά ακόμη.
- Μετά από 15 λεπτά, τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα πλαστικό σκεύος, το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το ξεκουράζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομμάτια των 40γρ. και τα πλάθουμε σε σχήμα μπάλας.
- Τα τοποθετούμε σε κομμάτια λαδόκολλας (έχουμε κόψει μικρά κομμάτια λαδόκολλας 10Χ10εκ.) και ξεκουράζουμε για 5 λεπτά.
- Πατάμε το κάθε κομμάτι ζύμης από πάνω δυνατά ώστε να δημιουργηθεί ένας δίσκος.
- Με ένα κουπ-άτ κάνουμε μια τρύπα στην μέση.
- Σκεπάζουμε τους λουκουμάδες πάρα πολύ καλά και φροντίζουμε η μεμβράνη να μην ακουμπάει επάνω στην ζύμη.
- Αφήνουμε τους λουκουμάδες να φουσκώσουν αρκετά σε θερμοκρασία τουλάχιστον 25c.
Τηγάνισμα:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και μια ποσότητα ανάλατο βούτυρο 99% ferme.
- Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι τουλάχιστον150c.
- Βάζουμε τον λουκουμά στην κατσαρόλα μαζί με την λαδόκολλα. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα τραβάμε την λαδόκολλά με μια τσιμπίδα και την αφαιρούμε από το λάδι.
- Τηγανίζουμε σε αυτήν την θερμοκρασία για 4 λεπτά.
- Συνεχίζουμε το τηγάνισμα στους 170c. Σε αυτό το στάδιο ο λουκουμάς θα καραμελώσει παίρνοντας το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα.
- Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί από τα περιττά λάδια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη από όλες τις πλευρές.
Tips:
- Κόβουμε κομμάτια λαδόκολλας σε μέγεθος 10Χ10 εκ. προκειμένου να τοποθετήσουμε τους λουκουμάδες. Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουν οι λουκουμάδες το σχήμα τους κατά το φούσκωμα και το ψήσιμο.
- Η ζύμη των λουκουμάδων είναι πολλή μαλακή αλλά δεν προσθέτουμε αλεύρι.
- Προσθέτουμε βούτυρο μέσα στο λάδι που θα τηγανίσουμε, ώστε να αρωματίσουμε τους λουκουμάδες.
- Εάν η θερμοκρασία δωματίου είναι λιγότερη από 25c μπορούμε να τους βάλουμε στο φούρνο με αναμμένο μόνο το λαμπάκι.
- Για οικιακή χρήση αντί για άλευρο τύπου 55% μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ‘ένα αλεύρι με 13% πρωτεΐνη στα 100γρ. προϊόντος.