ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

by admin

Η μελιτζάνα κυριαρχεί σε πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Ο μουσακάς και τα παπουτσάκια, η Ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα και το τούρκικο Ιμάμ Μπαϊλντί είναι από τα πιο γνωστά. Γίνεται  ψητή, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα και στο ξύδι (τουρσί). Επίσης, μπορεί να γίνει γλυκό του κουταλιού!

Στο παρακάτω βίντεο θα σας δείξω πως θα την χρησιμοποιήσετε σε μία παρασκευή που θα σας ενθουσιάσει.

Αρκεί να ακολουθήσετε τα βήματα που σας δείχνω και θα κάνετε την πιο εύκολη ,γρήγορη και νόστιμη μελιτζανοσαλάτα που έχετε δοκιμάσει. Ελαφριές νότες καπνιστής μελιτζάνας, σκόρδου και η ιδιαίτερη γεύση του ταχινιού, συνθέτουν μια σαλάτα η οποία  δεν θα λείπει στο εξής από κανένα τραπέζι σας.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 400γρ μελιτζάνες άψητες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 15γρ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 12γρ ταχίνι
  • 25γρ μέλι
  • 40γρ ελαιόλαδο
  • 15γρ ξύδι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψήνουμε την μελιτζάνα πάνω σε ένα γκαζάκι μέχρι να μαλακώσει και να καεί. Καθ’όλη την διάρκεια την γυρίζουμε γύρω-γύρω.
  • Χρειάζεται χρόνο και υπομονή μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Καθαρίζουμε τα σκόρδα και ψιλοκόβουμε μόνο τα φύλλα του μαϊντανού και του βασιλικού.
  • Όταν η μελιτζάνα έχει ψηθεί την καθαρίζουμε προσεκτικά, ώστε να μην ανακατευτεί η καμένη σάρκα με το εσωτερικό μέρος.
  • Βάζουμε την καθαρή σάρκα επάνω στο ξύλο κοπής προσθέτουμε λίγο αλάτι και με απαλές κινήσεις προσπαθούμε να την ψιλοκόψουμε χωρίς να την πολτοποιήσουμε εντελώς.
  • Την τοποθετούμε σε ένα σουρωτό με σκοπό να φύγουν τα περιττά υγρά και να κρυώσει.
  • Μόλις είναι έτοιμη η μελιτζάνα, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, το σκόρδο, το λάδι, το μέλι, το ταχίνι και το ξύδι. Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση.

Tips:

  • Ψήνουμε την μελιτζάνα ιδανικά στο γκαζάκι προκειμένου να αποκτήσει την μυρωδιά καπνιστού προϊόντος. Εναλλακτικοί τρόποι ψησίματος είναι στα κάρβουνα και στο τζάκι.
  • Εάν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί μπορούμε να προσθέσουμε σπασμένο καρύδι το οποίο ταιριάζει εξαιρετικά.
  • Οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι φρέσκιες, όπως για παράδειγμα ο μαϊντανός και ο βασιλικός.
  • Αποξηραμένα μυρωδικά δεν ενδείκνυνται για την συγκεκριμένη συνταγή.
  • Ο τρόπος με τον οποίο πολτοποιούνται τα σκόρδα στο βίντεο μπορεί να σας φανεί χρήσιμος και για άλλες συνταγές. Μπορούμε ωστόσο να βάλουμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν την πάστα σκόρδου σε ένα βαζάκι με ελαιόλαδο και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

Δείτε επίσης