πως θα κανω μελομακαρονα

by czinonas

Τα μελομακάρονα, ένα γλύκισμα συνδεδεμένο άρρηκτα με τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν  συνηθίζεται να λείπει από κανένα ελληνικό  σπίτι. Δεκάδες συνταγές που υπόσχονται μελομακάρονα τραγανά, μελωμένα και αρωματικά  κατέκλυζαν ανέκαθεν τα τετράδια συνταγών των μητέρων και των γιαγιάδων μας. Η  καλύτερη συνταγή μαζί με τα μυστικά που την ακολουθούσαν όσο και η νοικοκυρά  που την εκτελούσε, έπαιρναν  τα εύσημα απο την πρώτη κιόλας μπουκιά.
Ετυμολογικά η λέξη μελομακάρονα, αναφέρεται σε ένα είδος πίτας, σε μακρόστενο σχήμα η οποία ονομαζόταν μακαρία και την προσέφεραν μετά το τέλος των κηδειών οι αρχαίοι Έλληνες. Παρόλα αυτά με την πάροδο των χρόνων  καθιερώθηκε ως γλυκό των Χριστουγέννων λόγω του μελιού, το οποίο συμβολίζει, την ευμάρεια και την ευζωία που επιθυμούμε όλοι με τον ερχομό  της νέας χρονιάς.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη:

  • 900-1000γρ. αλεύρι γοχ.
  • 380γρ. λάδι
  • 150γρ. φυτίνη.
  • 200γρ. χυμό πορτοκάλι.
  • 250γρ. ζάχαρη.
  • 20γρ. κονιάκ.
  • 1κ.γ. μπέικιν.
  • 1κγ. σόδα.
  • ½ κγ. γαρίφαλο.
  • ½κγ. κανέλα.
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια.

Σιρόπι:

  • 250γρ. νερό.
  • 250γρ. μέλι.
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 20γρ. χυμό λεμόνι.

Επικάλυψη:

  • 1 καρύδια σπασμένα .
  • 1κγ. κανέλα.

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε την ζάχαρη, το λάδι και την φυτίνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Στην συνέχεια, ρίχνουμε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού ανακατεύουμε καλά και την  προσθέτουμε στο μπολ.
  • Έπειτα , προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι και το μπεικιν.
  • Ανακατεύουμε ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στους 180c για 15-20 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
  • Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να φτάσει στους 104c.
  • Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα γυρνώντας τα και από τις δυο πλευρές. Το σιρόπι και τα μελομακάρονα θα πρέπει να είναι χλιαρά σε θερμοκρασία.
  • Για να δείτε πως θα φτιάξετε κουραμπιέδες πατήστε εδώ:https://youtu.be/3zq7H6AWE9Q

 

Tips:

  • Σε περίπτωση που δεν έχουμε θερμόμετρο, μπορούμε να βράσουμε το σιρόπι μας για 3 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.
  • Η ποσότητα του άλευρου που θα βάλουμε στην συνταγή εξαρτάται από την ποιότητα του άλευρου. Όσο καλύτερη η ποιότητα του τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό πρωτεΐνης που περιέχει. Η ποσότητα κυμαίνεται 100γρ. πάνω κάτω.
  • Προσπαθούμε να μην ανακατεύουμε για πολλή ώρα την ζύμη διότι το πιο πιθανόν είναι να αρχίσει να βγάζει το λάδι της στην επιφάνεια. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε μίξερ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης