ΦΥΛΛΑ ΠΕΡΕΚ

by czinonas

Τα φύλλα περέκ έχουν ποντιακή καταγωγή και φτιάχνονται με δύο απλά υλικά, αλεύρι και νερό. Για να χρησιμοποιήσουμε ένα φύλλο περέκ απλά το βρέχουμε με νερό και το βάζουμε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο ή λάδι. Ενδιάμεσα των φύλλων προσθέτουμε ό,τι μας αρέσει.
Η γέμιση μπορεί να είναι γλυκιά ή αλμυρή.
Παραδοσιακά ψήνεται στο σάτζ , μια λαμαρίνα δηλαδή η οποία μπαίνει επάνω στην φωτιά και εκεί τοποθετούνται τα φύλλα μέχρι να ψηθούν και να αφυδατωθούν τελείως. Αποθηκεύονται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η χρήση τους είναι απλή και η γεύση τους θα σας καταπλήξει.
Στο παρακάτω βίντεο θα σας δείξω πώς θα φτιάξουμε νόστιμα φύλλα περέκ, εύκολα και γρήγορα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ.          νερό
  • 500 γρ.          αλεύρι σκληρό
  • 13   γρ.          ελαιόλαδο
  • 10   γρ.           αλάτι
  • 5     γρ.           ζάχαρη
  • 10   γρ.           ρακί

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για πέντε λεπτά με το γάντζο.
  • Μετά από πέντε λεπτά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για πέντε λεπτά ακόμα.
  • Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ και σχηματίζουμε μια μπάλα. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μια ώρα.
  • Μετά από μία ώρα χωρίζουμε την ζύμη μας σε μπαλάκια των ογδόντα γραμμαρίων και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν ξανά για δέκα λεπτά.
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αρκετό αλεύρι και αρχίζουμε να ανοίγουμε τα μπαλάκια ζύμης σε στρογγυλό σχήμα.
  • Μόλις τελειώσουμε και το τελευταίο φύλλο ανοίγουμε ξανά μια φορά πριν τοποθετήσουμε στο τηγάνι.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Τοποθετούμε ένα φύλλο περέκ και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.

TIPS:

  • Αφήνουμε πάντα τις ζύμες μας να ξεκουραστούν τουλάχιστον για μισή με μια ώρα. Έτσι όταν έρθει η ώρα να ανοίξουμε φύλλο θα είναι πιο εύκολο.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο τελευταίο, προκειμένου να πετύχουμε σωστή γαλακτωματοποίηση και συνοχή στο ζυμάρι.
  • Προσέχουμε κατά την διάρκεια που ανοίγουμε το ζυμάρι με το ξυλίκι. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές, να μην πιέζουμε την ζύμη κατά το άνοιγμα και τα φύλλα μας να μην είναι ούτε πολύ λεπτά ούτε πολύ χοντρά.
  • Η φωτιά που θα ψήσουμε τα φύλλα περέκ θα πρέπει να είναι πολύ δυνατή προκειμένου να φουσκώσουν.
  • Η λιπαρή ουσία που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ελάχιστη, δεν θέλουμε να τηγανίσουμε τα φύλλα μας αλλά να τα ψήσουμε και να τα αφυδατώσουμε.
  • Μπορούμε να κόψουμε τα φύλλα με ένα τσέρκι για να έχουν μια ομοιομορφία. Τα υπολείμματα τα τρίβουμε και τα χρησιμοποιούμε ως φρυγανιά.
  • Μετά το ψήσιμο αφήνουμε τα φύλα πάνω σε μια πετσέτα για να απορροφήσει την περιττή υγρασία. Μετά από λίγο τα περνάμε μια τελευταία φορά από το τηγάνι για να σιγουρευτούμε ότι έχουν ξεραθεί εντελώς.

Δείτε επίσης