ΠΙΤΑ NAAN

by admin

Το Naan είναι ένα λεπτό ψωμί , μια λεπτή πίτα θα μπορούσαμε να πούμε η οποία συναντάται κυρίως στην Ινδική κουζίνα. Σήμερα θα σας δείξω έναν εύκολο τρόπο για να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας ψωμάκια Naan, εύκολα ,γρήγορα και νόστιμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 8 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

Πρώτη φάση

  • 25γρ μαγιά
  • 40γρ νερό
  • 6γρ ζάχαρη

Δεύτερη φάση

  • 450γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200γρ Νερό
  • 7γρ Αλάτι
  • 7γρ Γάλα σκόνη
  • 50γρ Γάλα φρέσκο πλήρες
  • 10γρ ελαιόλαδο
  • 80γρ γιαούρτι πλήρες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στάδιο 1ο

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μαγιά με το νερό και την ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη δέκα (10) λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στάδιο 2ο

  • Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το γάλα σε σκόνη, το φρέσκο γάλα, το νερό και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και το αλάτι. Ζυμώνουμε για μισό λεπτό και τέλος προσθέτουμε την μαγιά.
  • Ανακατεύουμε για ακόμα μια φορά για πέντε λεπτά σε σιγανή ταχύτητα.
  • Μετά από πέντε λεπτά σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το λάδι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για εφτά με οκτώ λεπτά (7-8) εωσότου γίνει η γαλακτωματοποίηση.
  • Λαδώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε το ζυμάρι μας μέσα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και ξεκουράζουμε τουλάχιστον σαράντα (40) λεπτά.
  • Όση ώρα ξεκουράζεται το ζυμάρι μας ετοιμάζουμε ένα μείγμα για να αλείψουμε τις πίτες μας.

Υλικά

  • Ξύσμα από πέντε(5) μοσχολέμονα.
  • ½ κ.σ καυτερή πιπεριά.
  • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα.
  • 2 κ.σ αλάτι
  • ½ κ.γ σκόρδο αποξηραμένο ή φρέσκο.
  • Ψιλοκόβουμε όλα τα μπαχαρικά και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  • Μετά από σαράντα λεπτά τοποθετούμε το ζυμάρι μας επάνω σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και χωρίζουμε σε δέκα περίπου κομμάτια.
  • Τα κάνουμε μπαλάκια και τα ξεκουράζουμε μερικά λεπτά.
  • Κόβουμε λαδόκολλα σε τετράγωνα κομμάτια, την λαδώνουμε ελαφρώς μεταφέρουμε το ζυμάρι μας επάνω, και με απαλές κινήσεις ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα, με τα χέρια μας ή ένα μικρό πλάστη.
  • Ξεκουράζουμε για δέκα (10) λεπτά και πριν βάλουμε τις πίτες μας για ψήσιμο, τις ανοίγουμε μια τελευταία φορά.
  • Ψήνουμε τις πίτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 270c για ενάμιση λεπτό από την κάθε πλευρά.
  • Μόλις ψηθούν οι πίτες αλείφουμε με ελάχιστο λάδι και πασπαλίζουμε με το μείγμα μας.

Tips:

  • Ανακατεύουμε την μαγιά πάντα με ένα ξύλινο εργαλείο.
  • Ρίχνουμε το λάδι τελευταίο με σκοπό να πετύχουμε καλύτερη γαλακτωματοποίηση.
  • Η θερμοκρασία του χώρου μας πρέπει να είναι τουλάχιστον 22c.
  • Ψιλοκόβουμε τα μπαχαρικά μας με το μαχαίρι ώστε να βγάλουν τα αιθέρια ελαία τους στο μέγιστο.
  • Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι στο ζυμάρι μας, πρέπει να είναι τόσο υδαρές όσο φαίνεται στο βίντεο.
  • Δεν χρειάζεται οι πίτες να πάρουν πολύ χρώμα και να ξεροψηθούν.
  • Πασπαλίζουμε τις πίτες με το μείγμα μπαχαρικών μόλις βγουν από το φούρνο για να κολλήσει επάνω καλύτερα.
  • Τις αποθηκεύουμε κάτω από ένα σκεύος προκειμένου να μην ξεραθούν.

Δείτε επίσης