Το Naan είναι ένα λεπτό ψωμί , μια λεπτή πίτα θα μπορούσαμε να πούμε η οποία συναντάται κυρίως στην Ινδική κουζίνα. Σήμερα θα σας δείξω έναν εύκολο τρόπο για να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας ψωμάκια Naan, εύκολα ,γρήγορα και νόστιμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 8 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
ΥΛΙΚΑ
Πρώτη φάση
- 25γρ μαγιά
- 40γρ νερό
- 6γρ ζάχαρη
Δεύτερη φάση
- 450γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200γρ Νερό
- 7γρ Αλάτι
- 7γρ Γάλα σκόνη
- 50γρ Γάλα φρέσκο πλήρες
- 10γρ ελαιόλαδο
- 80γρ γιαούρτι πλήρες
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στάδιο 1ο
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μαγιά με το νερό και την ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη δέκα (10) λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στάδιο 2ο
- Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το γάλα σε σκόνη, το φρέσκο γάλα, το νερό και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και το αλάτι. Ζυμώνουμε για μισό λεπτό και τέλος προσθέτουμε την μαγιά.
- Ανακατεύουμε για ακόμα μια φορά για πέντε λεπτά σε σιγανή ταχύτητα.
- Μετά από πέντε λεπτά σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το λάδι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για εφτά με οκτώ λεπτά (7-8) εωσότου γίνει η γαλακτωματοποίηση.
- Λαδώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε το ζυμάρι μας μέσα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και ξεκουράζουμε τουλάχιστον σαράντα (40) λεπτά.
- Όση ώρα ξεκουράζεται το ζυμάρι μας ετοιμάζουμε ένα μείγμα για να αλείψουμε τις πίτες μας.
Υλικά
- Ξύσμα από πέντε(5) μοσχολέμονα.
- ½ κ.σ καυτερή πιπεριά.
- 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα.
- 2 κ.σ αλάτι
- ½ κ.γ σκόρδο αποξηραμένο ή φρέσκο.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα μπαχαρικά και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Μετά από σαράντα λεπτά τοποθετούμε το ζυμάρι μας επάνω σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και χωρίζουμε σε δέκα περίπου κομμάτια.
- Τα κάνουμε μπαλάκια και τα ξεκουράζουμε μερικά λεπτά.
- Κόβουμε λαδόκολλα σε τετράγωνα κομμάτια, την λαδώνουμε ελαφρώς μεταφέρουμε το ζυμάρι μας επάνω, και με απαλές κινήσεις ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα, με τα χέρια μας ή ένα μικρό πλάστη.
- Ξεκουράζουμε για δέκα (10) λεπτά και πριν βάλουμε τις πίτες μας για ψήσιμο, τις ανοίγουμε μια τελευταία φορά.
- Ψήνουμε τις πίτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 270c για ενάμιση λεπτό από την κάθε πλευρά.
- Μόλις ψηθούν οι πίτες αλείφουμε με ελάχιστο λάδι και πασπαλίζουμε με το μείγμα μας.
Tips:
- Ανακατεύουμε την μαγιά πάντα με ένα ξύλινο εργαλείο.
- Ρίχνουμε το λάδι τελευταίο με σκοπό να πετύχουμε καλύτερη γαλακτωματοποίηση.
- Η θερμοκρασία του χώρου μας πρέπει να είναι τουλάχιστον 22c.
- Ψιλοκόβουμε τα μπαχαρικά μας με το μαχαίρι ώστε να βγάλουν τα αιθέρια ελαία τους στο μέγιστο.
- Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι στο ζυμάρι μας, πρέπει να είναι τόσο υδαρές όσο φαίνεται στο βίντεο.
- Δεν χρειάζεται οι πίτες να πάρουν πολύ χρώμα και να ξεροψηθούν.
- Πασπαλίζουμε τις πίτες με το μείγμα μπαχαρικών μόλις βγουν από το φούρνο για να κολλήσει επάνω καλύτερα.
- Τις αποθηκεύουμε κάτω από ένα σκεύος προκειμένου να μην ξεραθούν.