Πως θα κάνω πιτσα

by czinonas

 

Είμαστε τυχεροί που ο άνθρωπος ανακάλυψε το φούσκωμα της ζύμης , ψωμί , πίτες , πίτσες και τόσα άλλα που έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των συνταγών με τα πιο απλά υλικά , αλεύρι και νερό.

Τον 18 αιώνα στα σύγχρονα fast food της εποχής η pizza άρχισε να πωλείται στην Ιταλία.

Ένα τραγανό λεπτό κομμάτι ζύμης με φρέσκια ντομάτα και τυρί .

Τόσο απλά, γιατί τα ποιο όμορφα πράγματα στην ζωή κρύβονται πίσω από μια απλή τεχνική .

Η σημερινή συνταγή δεν έχει πολλά υλικά ,αλλά ποιοτικά  υλικά και υπομονή! Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε αυθεντικό Ιταλικό ζυμάρι για πίτσα 48ωρης ωρίμασης.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

 

  • 1 kg.           αλεύρι Manitoba ( για το σπίτι robin hood προσοχή γιατί η συσκευασία δεν είναι κιλού ).
  • 670γρ.         νερό.
  • 26γρ.          αλάτι.
  • 15γρ.          ζάχαρη.
  • 25γρ.          μαγιά.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε σε μια μπασινα 170γρ. από το νερό της συνταγής, την μαγιά, την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά .
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε 200γρ από το αλεύρι και δημιουργούμε ένα χυλό.
  • Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά .
  • Μετά από 10 λεπτά ξεκούρασης, ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής .
  • Αρχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα με τα δάκτυλα μας ωσότου ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και προκύψει ένα κολλώδες ζυμάρι. Η υφή του δεν θα είναι όπως πρέπει (μην σας φοβίσει αυτό).Το ζύμωμα διαρκεί 2 με 3 λεπτά όχι παραπάνω .
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά .
  • Μετά από 10 λεπτά ξεκούρασης το ξανά ζυμώνουμε για άλλα 2 με 3 λεπτά.
  • Το σκεπάζουμε και το ξεκουράζουμε για άλλα 10 λεπτά .
  • Στο τελευταίο στάδιο, ξεσκεπάζουμε το ζυμάρι μας το τοποθετούμε στο πάγκο και αρχίζουμε να το ζυμώνουμε διπλώνοντας το, ώστε να εγκλωβίσουμε μέσα όσο περισσότερο αέρα μπορούμε . Παράλληλα με το ζύμωμα είμαστε προσεκτικοί ώστε να δημιουργηθεί και μια μπάλα .
  • Και σε αυτό το στάδιο το ζύμωμα διαρκεί για 2 με 3 λεπτά .
  • Παίρνουμε ένα πλαστικό δοχείο με καπάκι που κλείνει καλά , προσθέτουμε λίγο λάδι μέσα  και με την βοήθεια ενός πινέλου το απλώνουμε παντού.
  • Τοποθετούμε την ζύμη μέσα στο λαδωμένο πλαστικό κλείνουμε καλά με το καπάκι και βάζουμε το πλαστικό μέσα στο ψυγείο για 24 ώρες να ξεκουραστεί και να ωριμάσει .
  • Την επόμενη μέρα βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το ακουμπάμε πάνω στον πάγκο.
  • Κόβουμε κομμάτια 300γρ. και με απαλές κινήσεις δημιουργούμε μπάλες τις οποίες τις τοποθετούμε σε ένα πλαστικό όπου το έχουμε αλευρώσει στον πάτο.
  • Ξανά κλείνουμε με καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για άλλες 24 ώρες να ξεκουραστεί και να ωριμάσει το τελικό μας πλέον ζυμάρι .
  • Τώρα πλέον έχουμε ένα απίστευτο ,μαλακό, ελαστικό, αφράτο, τραγανό ζυμάρι πίτσας το μόνο που μένει είναι να το ψήσουμε σωστά .
  • Στο σπίτι θα βάλουμε τον φούρνο να ζεσταθεί στους 300 C ,θα χαμηλώσουμε την θερμοκρασία έπειτα στους 250C  και θα ψήσουμε την πίτσα.

 

TIPS:

  • Στο σπίτι θα τοποθετήσουμε το ζυμάρι στο οικιακό μας ψυγείο.
  • Για επαγγελματική χρήση θα προσέξουμε η θερμοκρασία του ψυγείου να είναι 2 με 3 C.
  • Αν έχουμε ξυλόφουρνο θα κάψουμε τον φούρνο και όταν είναι έτοιμος με θερμοκρασία πλάκας 350C και  θερμοκρασία τρούλου 480C τότε θα φουρνίσουμε.
  • Είναι πολύ σημαντικά τα διπλώματα κατά την διάρκεια της διαδικασίας, θα βοηθήσουν το ζυμάρι της πίτσας να αποκτήσει συνοχή και ομοιομορφία.
  • Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο άλευρο . Θέλουμε ένα άλευρο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 13,5% περίπου, θα μας βοηθήσει στο να σχηματιστεί περισσότερη γλουτενη όταν  συνδυαστεί με το νερό. Η γλουτένη θα μας δώσει σωστή ελαστικότητα, και φούσκωμα  στο ζυμάρι της πίτσας.
  • Η μαγιά είναι ένας ζωντανός μύκητας , ο οποίος ενεργοποιείτε όταν έρθει σε επαφή με νερό, ζάχαρα (ιδανικές θερμοκρασίες 21 έως 26) όπου απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και το ζυμάρι μας φουσκώνει . Για να χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, θρυμματίστε την σε μικρά κομμάτια πρώτα.

 

 

Δείτε επίσης