πως θα κάνω pizza

by admin

Είμαστε τυχεροί που ο άνθρωπος ανακάλυψε το φούσκωμα της ζύμης , ψωμί , πίτες , πίτσες και τόσα άλλα που έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των συνταγών με τα πιο απλά υλικά , αλεύρι και νερό.

Τον 18 αιώνα στα σύγχρονα fast food της εποχής η pizza άρχισε να πωλείται στην Ιταλία.

Ένα τραγανό λεπτό κομμάτι ζύμης με φρέσκια ντομάτα και τυρί .

Τόσο απλά, γιατί τα ποιο όμορφα πράγματα στην ζωή κρύβονται πίσω από μια απλή τεχνική .

Στο σημερινό βίντεο θα σας δείξουμε πως να φτιάξετε πίτσα με ζυμάρι ωρίμασης 5 ωρών. Ένα ζυμάρι τραγανό και αφράτο συγχρόνως το οποίο με λίγη υπομονή και αναμονή θα σας δώσει επαγγελματικό αποτέλεσμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 30γρ. αλάτι.
  • 15γρ. μαγιά φρέσκια.
  • 1 αλεύρι 00
  • 650γρ. νερό.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το νερό της συνταγής, το αλεύρι και την μαγιά.
  • Ανακατεύουμε με το γάντζο του μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Μετά από 5 λεπτά, προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα.
  • Στην συνέχεια τοποθετούμε το ζυμάρι μας σε λαδωμένη επιφάνεια.
  • Αρχίζουμε να διπλώνουμε την ζύμη από τις τέσσερις άκρες τις προς τα μέσα μέχρι να πάρει το σχήμα μιας μπάλας.
  • Καλύπτουμε την ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
  • Μετά από 1,5 ώρα, κόβουμε το ζυμάρι σε μικρότερες μπάλες των 200γρ. η κάθε μια.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα ,σε λαδωμένα πλαστικά δοχεία ώστε να ωριμάσει για τις επόμενες 5ώρες.
  • Μετά από 5 ώρες αφαιρούμε τα ζυμάρια από το πλαστικό δοχείο με προσοχή ρίχνοντας από πάνω ελάχιστο αλεύρι.
  • Τα τοποθετούμε ένα-ένα σε μπολ με αλεύρι και στην συνέχεια αρχίζουμε να τα ανοίγουμε επάνω στον πάγκο.
  • Με απαλές κινήσεις αρχίζουμε να «πατάμε» το ζυμάρι με τις άκρες των δακτύλων μας μέχρι να ανοίξουν στο επιθυμητό μέγεθος.
  • Προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε.
  • Για ψήσιμο σε επαγγελματικό φούρνο 350c η θερμοκρασία της πλάκας και 370c-380c στην επάνω αντίσταση.
  • Για ψήσιμο σε οικιακό φούρνο , βάζουμε στις αντιστάσεις στην μεγαλύτερη θερμοκρασία που φτάνει ο φούρνος μας. Ψήνουμε  επάνω σε πλάκα ψησίματος στην τελευταία θέση του φούρνου μέχρι να αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα.

Tips:

  • Σε περίπτωση που δεν έχουμε πλάκα ψησίματος για οικιακό φούρνο, μπορούμε να τοποθετήσουμε την πίτσα σε λαδόκολλα, σε ένα ρηχό ταψί και να ψήσουμε στην τελευταία θέση του φούρνου. Το αποτέλεσμα ενδέχεται να διαφέρει από αυτό που θα είχαμε σε μια πλάκα ψησίματος, ωστόσο θα είναι αρκετά ικανοποιητικό.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας πάντα για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Οι χρόνοι ξεκούρασης και ωρίμασης της ζύμης είναι απαραίτητοι ώστε να έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα.
  • Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο άλευρο . Θέλουμε ένα άλευρο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 13,5% περίπου, θα μας βοηθήσει στο να σχηματιστεί περισσότερη γλουτένη όταν  συνδυαστεί με το νερό. Η γλουτένη θα μας δώσει σωστή ελαστικότητα, και φούσκωμα  στο ζυμάρι της πίτσας.

Δείτε επίσης