Τοποθετούμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε λίγη ποσότητα ζάχαρης. Μόλις αρχίσει να λιώνει η πρώτη στρώση ρίχνουμε λίγο ακόμα. Βάζουμε ένα λεμόνι κομμένο στην μέση μέσα στο τηγάνι και ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία καραμέλα.
Μόλις η καραμέλα αποκτήσει ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα, ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελωθούν.
Σβήνουμε με το αμαρέτο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μόλις γίνει αυτό αποσύρουμε σε μία λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στην συνέχεια το σπάμε σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε στο κοπτικό μηχάνημα. Το χτυπάμε στην μέγιστη ταχύτητα για περίπου δέκα λεπτά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
TIPS:
Καραμελώνουμε τους ξηρούς καρπούς προκειμένου να προσθέσουμε έξτρα γεύση και για να τους βοηθήσουμε να απελευθερώσουν τα έλαια τους.
Χρησιμοποιούμε το λεμόνι για να μην ζαχαριάσει η καραμέλα μας.
Η θερμοκρασία του τηγανιού θα πρέπει να είναι χαμηλή για να μην μας καεί η καραμέλα και πικρίσει η πραλίνα.
Θα παρατηρήσουμε ότι όταν προσθέσουμε το αλκοόλ , το μείγμα μας θα μαλακώσει ελαφρώς. Για αυτό τον λόγο αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως προκειμένου να έρθει πάλι στην αρχική του μορφή.
Το πολυκοπτικό που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχει αρκετή δύναμη ώστε να μπορέσει να αλέσει τους ξηρούς καρπούς.
Όπως και να έχει όμως θα πρέπει να τους σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια προς αποφυγή ατυχήματος.