Το προζύμι ήταν το κύριο συστατικό φουσκώματος του ψωμιού μέχρι το Μεσαίωνα στην Δυτική Ευρώπη, ώσπου αντικαταστάθηκε από τον αφρό που παράγεται από την ζύμωση της μπύρας και στην συνέχεια από την μαγιά του εμπορίου. Η προέλευση του σχετίζεται με το ξεκίνημα της γεωργίας και χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν. Η διαδικασία του προζυμιού, ξεκινάει με το ανάπιασμα που σημαίνει ότι ένα μείγμα νερού και άλευρου υφίσταται ζύμωση. Όσο περνούν οι μέρες και το προζύμι τρέφεται με αλεύρι και νερό, παραμένει ενεργό και κατάλληλο προς χρήση.
Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε προζύμι με απλά υλικά, εύκολα και χωρίς κόπο. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και συνέπεια.
Μπορείτε να βρείτε συνταγή για ψωμί με προζύμι, στο βιβλίο μου «Το ψωμί κόβεται με το χέρι», ένα βιβλίο με ψωμιά και παξιμάδια από την Κρήτη.
Γλυκές και αλμυρές παρασκευές που θα σας μένουν αξέχαστες. Για παραγγελίες πατήστε εδώ: https://czinonas.gr/books/