Πως θα κάνω ψωμί για Hamburger

by czinonas

 

Hamburger, το  πιο διάσημο  γρήγορο φαγητό μικρών και μεγάλων πήρε το όνομα του από το Αμβούργο, πόλη της Γερμανίας. Παρόλο που πολλοί διεκδίκησαν την πατρότητα του, το γνωρίζουμε ως Αμερικάνικο προϊόν. Λέγεται πως έφτασε εκεί μέσω των Γερμανών μεταναστών. Πρόκειται για ένα στρογγυλό ψωμάκι με ψητό κρέας, προσθήκη λαχανικών και διάφορων καρυκευμάτων. Σερβίρεται στο χέρι ή σε μερίδα με πατάτες τηγανιτές.

Αν και  χαρακτηρίζεται ως fast food, όρος συνυφασμένος με αρνητικό πρόσημο, δεν μας εμποδίζει τίποτα να το μετατρέψουμε σε ένα υγιεινό γεύμα.

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε σπιτικά ψωμάκια για hamburger. Νόστιμα, αφράτα χωρίς πρόσθετα συντηρητικά και περιττά συστατικά. Συνδυάστε τα με ένα ζουμερό μπιφτέκι από φρέσκο κιμά, και απολαύστε χωρίς τύψεις.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

  • 500γρ.      αλεύρι.
  • 40γρ.        ζάχαρη.
  • 10γρ.        αλάτι.
  • 30γρ.        μαγιά.
  • 280γρ.      γάλα φρέσκο.
  • 10γρ.        γάλα σε σκόνη 26%.
  • 50γρ.        βούτυρο.
  • 1               αυγό ολόκληρο.
  • Γάλα, αυγό, 1κγ. ζάχαρη ( μείγμα για επάλειψη).

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το φρέσκο γάλα, την μαγιά και την ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε με τον γάντζο μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα σε σκόνη  και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.
  • Συνεχίζουμε με το αλεύρι και το αλάτι. Χτυπάμε στην μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά.
  • Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα στην μεσαία ταχύτητα για 15 λεπτά.
  • Βουτυρώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα την ζύμη μας σε σχήμα μπάλας.
  • Η θερμοκρασία της ζύμης πρέπει να είναι περίπου 28-29c.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο και το ανοίγουμε με ένα πλάστη σε μακρόστενο σχήμα. Το διπλώνουμε στην μέση προς τα μέσα δύο φορές και το ανοίγουμε πάλι με τον πλάστη.
  • Το διπλώνουμε ξανά ώστε να γίνει ρολό και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Μετά από 10 λεπτά το ανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα, το κόβουμε στην μέση και μοιράζουμε σε κομμάτια των 50γρ.
  • Κλείνουμε το ζυμάρι σε ομοιόμορφα μπαλάκια και τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
  • Μετά από 10 λεπτά, ανοίγουμε τα ζυμάρια μας σε μακρόστενο σχήμα και τα διπλώνουμε ρολό σε σχήμα μπάλας.
  • Τοποθετούμε τα ψωμάκια στην γάστρα, και τα αφήνουμε να φουσκώσουν μέσα στο φούρνο στους 25c για 25 λεπτά σκεπασμένα με το καπάκι.
  • Μόλις φουσκώσουν, τα αλείφουμε με το μείγμα του γάλακτος και αυγού δύο φορές και τα ψήνουμε στους 180c για 20 λεπτά σκεπασμένα.
  • Τα τοποθετούμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Για να δείτε πώς να φτιάξετε hamburger πατήστε εδώ:https://youtu.be/Jl1lB03IwbU

Tips:

  • Η ξεκούραση ανάμεσα στα ζυμώματα είναι πολλή σημαντική, για αυτό δεν την παραλείπουμε ποτέ.
  • Εάν δεν έχουμε γάστρα μπορούμε να βάλουμε τα ψωμάκια σε ένα ταψί και να τα σκεπάσουμε από πάνω με ένα άλλο ταψί.
  • Το σχήμα που δίνουμε στο ζυμάρι κατά το πλάσιμο, θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο ώστε να ψηθεί όπως πρέπει.
  • Η θερμοκρασία της ζύμης είναι πολλή σημαντική, για αυτό θα πρέπει να τηρήσουμε κατά γράμμα το χρόνο που θα την χτυπήσουμε στο μίξερ.
  • Παρακολουθήστε το παραπάνω βίντεο, ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε το ζυμάρι με τον σωστό τρόπο.

Δείτε επίσης