ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΡΑΒΙΟΛΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

by czinonas

Τα ραβιόλια είναι γεμιστά ζυμαρικά που παρασκευάζονται από φρέσκια ζύμη σε διάφορα σχήματα. Κατέχουν εξέχουσα θέση στην ιταλική κουζίνα, μαζί με την πίτσα και το ριζότο. Η γέμιση τους ποικίλει ανάλογα με  τις προτιμήσεις , γεμιστά με τυρί ,χόρτα ή κρέας, συνήθως σερβίρονται σε ζωμό ή σάλτσα.

Στο παραπάνω βίντεο θα δείξουμε πώς να φτιάξετε χειροποίητα σπιτικά ραβιόλια γεμιστά με σπανάκι, ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ιταλών, με μια προσθήκη Κρητικής μυζήθρας που ταιριάζει εξαιρετικά. Φτιάξε μεγαλύτερη ποσότητα και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη, έτσι θα μπορείτε να γευτείτε όποτε θέλετε αυτό το  αυθεντικό Ιταλικό πιάτο σε ελάχιστο χρόνο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

Ζυμαρικό:

  • 500γρ.        αλεύρι γ.ο.χ.
  • 250γρ.        αυγά (5τμχ.)
  • 11γρ.          αλάτι.

Γέμιση:

  • 500γρ.        σπανάκι.
  • 600γρ.        ξινή μυζήθρα.
  • 140γρ.        κρεμμύδι φρέσκο (2 μάτσα).
  • 40γρ.          άνηθο (1 μάτσο).
  • 100γρ.        πράσο.
  • 120γρ.        κρεμμύδι  ψιλοκομμένο.
  • 80γρ.          ελαιόλαδο.
  • 1                 σκελίδα σκόρδο.

Σάλτσα:

  • 250γρ.          κρασί λευκό.
  • 100γρ.          καρότο.
  • 50γρ.           πράσο.
  • 100γρ.         κρεμμύδι.
  • 250γρ.         μανιτάρια portobello.
  • 500γρ.         ζωμό.
  • 8γρ.             αλεύρι.
  • 10γρ.          σάλτσα  στρειδιών.
  • 5γρ.            γάρο.
  • 20γρ.          ελαιόλαδο.
  • 250γρ.        κρέμα γάλακτος.
  • 20γρ.          βούτυρο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ζυμαρικό:

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, τα αυγά, το αλεύρι και το αλάτι.
  • Ζυμώνουμε για 10 λεπτά στην μεσαία ταχύτητα.
  • Ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι και σχηματίζουμε μια μπάλα.
  • Τυλίγουμε με μεμβράνη και ξεκουράζουμε.

Γέμιση:

  • Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμύδι και τον άνηθο.
  • Ανακατεύουμε λίγο να μαραθεί το σπανάκι και μετά από λίγα λεπτά το τοποθετούμε σε ένα τρυπητό, το σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ψιλοκόβουμε την φάσα πάνω σε ξύλο κοπής με ένα μαχαίρι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε την γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ, και προσθέτουμε το αυγό, και την ξινομυζήθρα.
  • Τοποθετούμε σε σακούλα κορνέ.

Σάλτσα:

  • Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και τσιγαρίζουμε σε σιγανή φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα καρότα, τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε, σβήνουμε με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το αλεύρι.
  • Στην συνέχεια βάζουμε τον ζωμό κοτόπουλου, τον γάρο και την σάλτσα στρειδιών.
  • Σιγοβράζουμε την σάλτσα μέχρι να κατέβει στην μέση της κατσαρόλας.
  • Προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται, πιπέρι και βάζουμε την κρέμα γάλακτος.
  • Μόλις πάρει μια βράση, την κατεβάζουμε από την φωτιά και την περνάμε από σουρωτό.

Άνοιγμα  ραβιόλι.

  • Κόβουμε το ζυμάρι σε τέσσερα μέρη.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης από τα τέσσερα και το ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη.
  • Περνάμε την ζύμη από την μηχανή στο 0, στην πιο αργή ταχύτητα, δύο φορές.
  • Διπλώνουμε το φύλλο και περνάμε από την μηχανή στο 1.
  • Περνάμε το φύλλο από το 2 μια φορά.
  • Περνάμε το φύλλο από το 3 μια φορά.
  • Περνάμε το φύλλο από το 4 μια φορά.
  • Περνάμε το φύλλο από το 6 μια φορά.
  • Βάζουμε το φύλλο στον πάγκο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Κόβουμε το φύλλο στην μέση και το αλείφουμε με αυγό.
  • Με ένα κουπάτ, χαράζουμε ελαφρά στα σημεία που θέλουμε να βάλουμε γέμιση, προσέχοντας να μην κόψουμε το φύλλο μέχρι κάτω.
  • Τοποθετούμε την γέμιση στα σημεία που έχουμε χαράξει και βάζουμε το άλλο φύλλο από πάνω. Προσπαθούμε να εφαρμόζει η μια άκρη με την άλλη.
  • Πιέζουμε ελαφρά την ζύμη γύρω από την γέμιση και βγάζουμε όλο τον αέρα.
  • Κόβουμε το φύλλο με ένα κουπάτ.
  • Γυρνάμε τα ραβιόλια κυκλικά στα δάχτυλα μας και πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν.
  • Ρίχνουμε τα ραβιόλια σε αλατισμένο νερό που βράζει, μόλις ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα.

Τελικό στάδιο:

  • Τοποθετούμε την σάλτσα σε ένα βαθύ τηγάνι και την ζεσταίνουμε για δύο λεπτά.
  • Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα ραβιόλια από το νερό και τα ρίχνουμε στην σάλτσα.
  • Δυναμώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα.
  • Σερβίρουμε με λίγο τηγανιτό κρεμμύδι.

 

Tips:

  • Η ζύμη για τα ραβιόλια βγαίνει σφικτή, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε υγρασία. Θα αφήσουμε το  ζυμάρι να ξεκουραστεί και αυτό θα πάρει την υφή που πρέπει.
  • Ο γάρος και η σάλτσα στρειδιών θα δώσουν έξτρα γεύση στην γέμιση. Παρόλα αυτά αν δεν έχετε γάρο μπορείτε να τον παραλείψετε. Σάλτσα στρειδιών μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με Ασιατικά είδη ή μεγάλα σούπερ μάρκετ.
  • Όσο περισσότερες φορές περάσετε το φύλλο από την μηχανή, τόσο καλύτερα θα ανοίξει.
  • Μπορείτε να πειραματιστείτε αρκετά με την συγκεκριμένη γέμιση. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως, γραβιέρα, ξύσμα από λεμόνι, ή όποιο μπαχαρικό σας αρέσει.
  • Μπορείτε να περάσετε την σάλτσα από φίλτρο του καφέ για μεγαλύτερη διαύγεια.
  • Είναι πολύ σημαντικό να βγάλουμε τον αέρα από τα ραβιόλια για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.

 

 

 

Δείτε επίσης