ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

by admin

Η Σάλτσα ντομάτας ,γνωστή και ως σάλτσα Ναπολιτέν είναι η πιο βασική σάλτσα στην μαγειρική. Με βάση αυτή τη σάλτσα μπορούμε να παρουσιάσουμε πληθώρα συνταγών, να συνοδεύσουμε ζυμαρικά ,κρέας, λαχανικά.

Η ντομάτα είναι από τα αγαπημένα μου υλικά , πλούσια γεύση, υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά, πολύ μαλακή σάρκα που διασπάται  εύκολα, και πλούσια σε umami .

Οι απλούστερες σάλτσες ντομάτας αποτελούνται μόνο από ψιλοκομμένη σάρκα
ντομάτας, αλάτι, ελαιόλαδο, βασιλικό

Πάμε να δούμε μέσα από το video που σας ετοίμασα πώς θα κάνουμε μια σπιτική σάλτσα ντομάτας, πλούσια σε αρώματα και γεύση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 8 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

1500γρ.           ντομάτα (μπλανσαρισμενη να φύγει η φλούδα και περασμένη από σουρωτό να αφαιρέσουμε τα σπόρια.)
3                      σκελίδες σκόρδο
60γρ.               αγνό παρθένο ελαιόλαδο
50γρ.               βούτυρο κλαριφιε
80γρ.               κρεμμύδι ψιλοκομμένο
30γρ.               φύλλα βασιλικού πλατύφυλλο
150γρ.             πελτέ
250γρ.             κρασί λευκό
20γρ.               αλάτι
10γρ.              ζάχαρη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χαρακώνουμε τις ντομάτες σε σχήμα σταυρό από επάνω προς τα κάτω και τις μπλανσάρουμε σε βραστό νερό για είκοσι(20) δευτερόλεπτα.
  • Έπειτα τις τοποθετούμε σε παγωμένο νερό.
  • Αφαιρούμε την φλούδα και τις πολτοποιούμε στο μούλτι. Αφού τις πολτοποιήσουμε τις περνάμε από ένα τρυπητό να φύγουν τα σπόρια.
  • Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο μέχρι να καραμελώσουν.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ , αφαιρούμε τα σκόρδα και σβήνουμε με κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας το αλάτι και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε την σάλτσα να σιγομαγειρευτεί για τουλάχιστον μια ώρα.
  • Όταν η σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη ρίχνουμε και τον βασιλικό κομμένο.

TIPS:

  • Μπορούμε να κρατήσουμε τις φλούδες από τις ντομάτες, να τις αποξηράνουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε ως σκόνη ντομάτας σε διάφορες παρασκευές.
  • Αφαιρούμε τις φλούδες ώστε να μην μας μείνει άσχημη επίγευση στο τελικό αποτέλεσμα.
  • Ρίχνουμε τον βασιλικό πάντα στο τέλος για να μην πικρίσει η σάλτσα μας και για να βγάλει όλα του τα αρώματα.

Δείτε επίσης