Πως θα κάνω σουτζουκάκια.

by czinonas

 

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα ή Πολίτικα, αγαπημένο φαγητό που όπως μαρτυράει το όνομα του προέρχεται από την Μικρά Ασία. Το συναντάμε γενικότερα και σε άλλες Ανατολικές χώρες σε διάφορες παραλλαγές, πάντα όμως τα βασικά υλικά, όπως ο μοσχαρίσιος και χοιρινός κιμάς, το κρεμμύδι και το σκόρδο παραμένουν σταθερά. Μαγειρεύονται μέσα σε κόκκινη σάλτσα και συνοδεύονται με ρύζι, πουρέ ή αγαπημένες τηγανιτές πατάτες.

Σήμερα θα σας δείξουμε πώς να κάνετε πεντανόστιμα σουτζουκάκια, αφράτα και ζουμερά, γεμάτα αρώματα κύμινου και κανέλας. Με την προσθήκη ζωμού κοτόπουλου, σαφράν και αρωματικής πάπρικας, αυτή η συνταγή θα σας κάνει να θέλετε να τα φτιάχνετε, ξανά και ξανά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

Σουτζουκάκια:

  • 1kg.               κιμά μοσχαρίσιο.
  • 500γρ.           κιμά πανσέτα.
  • 150γρ.            κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
  • 10γρ.             σκόρδο.
  • 30γρ.             μαϊντανό
  • 90γρ.            πάνκο
  • 30γρ.             αλάτι.
  • 2γρ.               κύμινο.
  • 2 ½ κ.γ.        πάπρικα καπνιστή
  • 2                    αυγά.
  • 350γρ.         ζωμό κοτόπουλο.
  • Κόκκινο κρασί( για το πλάσιμο).
  • Αλεύρι (για το πλάσιμο).

Σάλτσα:

  • 150γρ.         κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
  • 10γρ.           σκόρδο.
  • 100γρ.         κόκκινο κρασί.
  • 70γρ.            ελαιόλαδο.
  • 30γρ.            πελτέ.
  • 800γρ.         ζωμό κοτόπουλο.
  • 15γρ.           αλεύρι.
  • 270γρ.         σάλτσα ντομάτα.
  • 15γρ.           ξύδι.
  • 6                  στήμονες σαφράν.
  • ½                ξυλάκι κανέλα.
  • 15γρ.          ζάχαρη.
  • 15γρ.          αλάτι.
  • 6                 κόκκους μπαχάρι.
  • Πιπέρι.

Ρύζι:

  • 500γρ.        μπασμάτι.
  • 450γρ.        νερό.
  • 1                 φύλλο δάφνη.
  • Λίγο ελαιόλαδο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σάλτσα:

  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά.
  • Συνεχίζουμε με τον πελτέ, την κανέλα και το σαφράν.
  • Σβήνουμε με το ξύδι και το κόκκινο κρασί και δυναμώνουμε την θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και σιγομαγειρεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
  • Στην συνέχεια βάζουμε την σάλτσα ντομάτα, τα μπαχαρικά και τον ζωμό κοτόπουλο.
  • Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε την σάλτσα να μαγειρευτεί.
  • Για να δείτε πώς να φτιάξετε ζωμό κοτόπουλο πατήστε εδώ:https://youtu.be/tgCnfMqfynk

Σουτζουκάκια:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποήθπούν.
  • Βουτάμε τα χέρια μας σε κόκκινο κρασί και παίρνουμε μια ποσότητα κιμά.
  • Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, σε ότι μέγεθος μας αρέσει.
  • Μόλις τελειώσουμε με αυτήν την διαδικασία, τα πανάρουμε σε αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε ταψί και τα περιχύνουμε με την σάλτσα.
  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170c για 20 λεπτά.
  • Μετά από 20 λεπτά τα ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄.

Ρύζι:

  • Πλένουμε το ρύζι σχολαστικά περίπου τρείς φορές μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.
  • Το τοποθετούμε στην ρυζιέρα μαζί με τον ζωμό, λίγο λάδι ,αλάτι και ένα φύλλο δάφνης. Βράζουμε για δέκα λεπτά.

Tips:

  • Το πάνκο θα δώσει στα σουτζουκάκια έξτρα γεύση και θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν συνοχή κατά το πλάσιμο. Σε περίπτωση που δεν έχουμε πάνκο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παξιμάδι εφτάζυμο, ή ψωμί του τοστ.
  • Βουτάμε τα χέρια μας σε κόκκινο κρασί και πλάθουμε τα σουτζουκάκια ώστε να ενισχύσουμε την γεύση τους.
  • Εάν θέλουμε να γίνουν πιο ελαφριά στην γεύση μπορούμε, αντί να τα τηγανίσουμε να τα τοποθετήσουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Σε περίπτωση που δεν έχουμε ρυζιέρα βράζουμε το ρύζι με βάση τις οδηγείς της συσκευασίας.

 

Δείτε επίσης