ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

by czinonas

Τραγανά σπανακοτυροπιτάκια με ξινή μυζήθρα και φρέσκα μυρωδικά, από τις πιο κλασσικές συνταγές των παιδικών μας χρόνων. Με χειροποίητο φύλλο ή του εμπορίου δεν έχει ιδιαίτερη  σημασία μιας και η γέμιση παίζει πρωταρχικό ρόλο. Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πώς να κάνετε τα πιο εύκολα σπανακοτυροπιτάκια που έχετε φτιάξει ποτέ, με τραγανό φύλλο κρούστας και πλούσια αρωματική γέμιση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 250γρ.     σπανάκι.
  • 300γρ.     ξινή μυζήθρα.
  • 70γρ.       κρεμμύδι φρέσκο.
  • 20γρ.       άνηθο( ½ μάτσο).
  • 50γρ.       πράσο.
  • 60γρ.       κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
  • ½            σκελίδα σκόρδο.
  • 40γρ.       ελαιόλαδο.
  • 1 αυγό.
  • 2 πακέτα φύλλο κρούστας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και σε χαμηλή θερμοκρασία τα ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι και μόλις μαραθεί βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τον άνηθο. Ανακατεύομε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Βάζουμε το σπανάκι σε ένα σουρωτό και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  • Τοποθετούμε την φάσα σε ένα ξύλο κοπής και την ψιλοκόβουμε.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και φρέσκο μοσχοκάρυδο.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αυγό και την μυζήθρα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τοποθετούμε σε σακούλα κορνέ.
  • Κόβουμε τα φύλλα κρούστας κάθετα, περίπου μία παλάμη στο πλάτος.
  • Ισιώνουμε τις άκρες από την δεξιά και αριστερή πλευρά.
  • Παίρνουμε 2 φύλλα και αλείφουμε με ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
  • Τοποθετούμε μια ποσότητα από την φάσα στην κάτω πλευρά και διπλώνουμε το φύλλο, σε τριγωνικό σχήμα.
  • Τοποθετούμε τα σπανακοτυροπιτάκια στο ταψί και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 170c μέχρι να πάρουν χρώμα.

Tips:

  • Ραντίζουμε τα σπανακοτυροπιτάκια με νερό πριν τα βάλουμε στο φούρνο.
  • Η γέμιση θα πρέπει να μπει σε μικρή ποσότητα ειδάλλως θα απλώσει κατά το ψήσιμο και θα ξεχειλίσει.
  • Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει η ξινομυζήθρα μπορείτε να επιλέξετε κάποιο άλλο τυρί με κρεμώδη υφή, το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μούλτι για να ψιλοκόψετε την φάσα, ωστόσο είναι κάτι που δεν προτείνουμε διότι θα αποκτήσει την υφή αλοιφής.

Δείτε επίσης