Τραγανά σπανακοτυροπιτάκια με ξινή μυζήθρα και φρέσκα μυρωδικά, από τις πιο κλασσικές συνταγές των παιδικών μας χρόνων. Με χειροποίητο φύλλο ή του εμπορίου δεν έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και η γέμιση παίζει πρωταρχικό ρόλο. Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πώς να κάνετε τα πιο εύκολα σπανακοτυροπιτάκια που έχετε φτιάξει ποτέ, με τραγανό φύλλο κρούστας και πλούσια αρωματική γέμιση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
ΥΛΙΚΑ
- 250γρ. σπανάκι.
- 300γρ. ξινή μυζήθρα.
- 70γρ. κρεμμύδι φρέσκο.
- 20γρ. άνηθο( ½ μάτσο).
- 50γρ. πράσο.
- 60γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
- ½ σκελίδα σκόρδο.
- 40γρ. ελαιόλαδο.
- 1 αυγό.
- 2 πακέτα φύλλο κρούστας.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και σε χαμηλή θερμοκρασία τα ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και μόλις μαραθεί βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τον άνηθο. Ανακατεύομε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Βάζουμε το σπανάκι σε ένα σουρωτό και το αφήνουμε να στραγγίξει.
- Τοποθετούμε την φάσα σε ένα ξύλο κοπής και την ψιλοκόβουμε.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και φρέσκο μοσχοκάρυδο.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αυγό και την μυζήθρα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τοποθετούμε σε σακούλα κορνέ.
- Κόβουμε τα φύλλα κρούστας κάθετα, περίπου μία παλάμη στο πλάτος.
- Ισιώνουμε τις άκρες από την δεξιά και αριστερή πλευρά.
- Παίρνουμε 2 φύλλα και αλείφουμε με ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
- Τοποθετούμε μια ποσότητα από την φάσα στην κάτω πλευρά και διπλώνουμε το φύλλο, σε τριγωνικό σχήμα.
- Τοποθετούμε τα σπανακοτυροπιτάκια στο ταψί και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 170c μέχρι να πάρουν χρώμα.
Tips:
- Ραντίζουμε τα σπανακοτυροπιτάκια με νερό πριν τα βάλουμε στο φούρνο.
- Η γέμιση θα πρέπει να μπει σε μικρή ποσότητα ειδάλλως θα απλώσει κατά το ψήσιμο και θα ξεχειλίσει.
- Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει η ξινομυζήθρα μπορείτε να επιλέξετε κάποιο άλλο τυρί με κρεμώδη υφή, το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μούλτι για να ψιλοκόψετε την φάσα, ωστόσο είναι κάτι που δεν προτείνουμε διότι θα αποκτήσει την υφή αλοιφής.