Πως θα κάνω σταφιδόψωμο

by czinonas

 

Σταφιδόψωμο. Ένα νόστιμο και γλυκό ψωμί, με σταφίδες που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας.
Είναι συνυφασμένο με την παιδική μας ηλικία και είναι ιδανικό ως πρωινό, σνάκ ή κολατσιό για το σχολείο.
Απέχει αρκετά από τα σταφιδόψωμα του εμπορίου ως γεύση, μιας και έχει υφή τσουρεκιού, είναι αφράτο και ελαφρώς αρωματισμένο με βανίλια Μαδαγασκάρης.
Είναι αρκετά εύκολο στην παρασκευή του και σας δίνει την δυνατότητα να έχετε σπιτικό σταφιδόψωμο όποτε το επιθυμήσετε. Με λίγη παραπάνω υπομονή, μετά από μια 24ωρη ωρίμαση της ζύμης στο ψυγείο θα έχετε στα χέρια σας τα πιο νόστιμα σταφιδόψωμα που έχετε φτιάξει ποτέ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 200γρ. σταφίδες.
  • 80γρ. Disarono.
  • 100γρ. γάλα.
  • 130γρ. νερό.
  • 30γρ. μαγιά φρέσκια.
  • 12γρ. αλάτι.
  • 60γρ. ζάχαρη.
  • 125γρ. αυγό (2τμχ).
  • 560γρ. αλεύρι.
  • 100γρ. βούτυρο.
  • Βανίλια.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τοποθετούμε σε ένα μπολ τις σταφίδες και το Disarono και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, το νερό και την μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί ή μαγιά.
  • Μόλις η μαγιά διαλυθεί, ρίχνουμε τα αυγά.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι, την βανίλια και τέλος το αλεύρι.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μετά από μερικά λεπτά προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους.
  • Αναδεύουμε το ζυμάρι για 20 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
  • Μετά από 20 λεπτά προσθέτουμε τις σταφίδες μαζί με το αλκοόλ και ομογενοποιούμε.
  • Βάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο και το ψεκάζουμε με σπρέι λαδιού.
  • Σχηματίζουμε μια μπάλα με το ζυμάρι μας πιάνοντας το από τις άκρες και γυρίζοντας το προς τα μέσα.
  • Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Μετά από 24 ώρες, τοποθετούμε το ζυμάρι στον πάγκο και το χωρίζουμε σε κομμάτια των 80 γραμμαρίων.
  • Ζυμώνουμε σε μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 10 λεπτά.
  • Στην συνέχεια, πλάθουμε τα μπαλάκια σε μακρόστενο σχήμα, σαν πουράκια.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια  ζύμης σε λαδωμένη φόρμα, το ένα δίπλα στο άλλο ( κατά τον τρόπο που σας δείχνουμε στο βίντεο).
  • Σκεπάζουμε τις φόρμες με μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αλείφουμε την ζύμη με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη.
  • Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα στους 170c για 25-30 λεπτά.

 

Tips:

 

  • Η φόρμα που χρησιμοποιήσαμε είναι 19Χ8 και 8εκ. ύψος.
  • Μόλις βγάλουμε τα σταφιδόψωμα από το φούρνο τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν.
  • Χτυπάμε το ζυμάρι τουλάχιστον για 20 λεπτά ώστε να καταφέρουμε το σχηματισμό γλουτένης.
  • Σε περίπτωση που δεν έχουμε σπρέι λαδιού, λαδώνουμε τα χέρια μας ελαφρώς, και πλάθουμε το ζυμάρι.
  • Εάν θέλουμε να κάνουμε τα σταφιδόψωμα ατομικά, πλάθουμε σε μπαλάκια των 80 γραμμαρίων και ψήνουμε στους 170c για 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
  • Μπορούμε να διατηρήσουμε τα σταφιδόψωμα στην κατάψυξη έως και 3 μήνες.

 

Δείτε επίσης