ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

by czinonas

Ο πουρές (puree) είναι  όρος   γαλλικής προέλευσης και ενώ στα ελληνικά  είναι περισσότερο συνδεδεμένος με τις πατάτες, στην πραγματικότητα σημαίνει βρασμένη και πολτοποιημένη τροφή.

Συνήθως λαχανικά ή όσπρια τα οποία έχουν στραγγισθεί και πολτοποιηθεί, μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη υφή.

Στην παρακάτω  περίπτωση ο πουρές πατάτας παρασκευάζεται αλέθοντας βρασμένες πατάτες, στις οποίες προστίθεται κρέμα, αλάτι, πιπέρι και βούτυρο.

Μπορεί να φαίνεται από τα  εύκολα συνοδευτικά παρόλα αυτά  όμως, από  μια λάθος κίνηση μπορεί να καταλήξει σβολιασμένος η λαστιχωτός.

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξω πως να κάνετε μια κλασσική συνταγή για πουρέ πατάτας.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

 

 

  • 1 πατάτες.
  • 200γρ.  κρέμα γάλακτος.
  • 150γρ.   βούτυρο.
  • 200γρ. βούτυρο.
  • Αλάτι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

  • Πλένουμε τις πατάτες με ένα σφουγγαράκι και τις σιγοβράζουμε ολόκληρες και ακαθάριστες μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τις καθαρίζουμε από τα φλούδια τις ψιλοκόβουμε σε κυβάκια, και τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  • Τοποθετούμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο (50γρ.) και μόλις λιώσει βάζουμε τα φλούδια και κόκκους πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.
  • Μόλις καραμελώσουν τα φλούδια, κλείνουμε την φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
  • Ανακατεύουμε την κρέμα με τα φλούδια και αφήνουμε να ανεβάσει θερμοκρασία χωρίς να πάρει βράση.
  • Κλείνουμε την φωτιά περνάμε την κρέμα από σουρωτό και πετάμε τα υπολείμματα.
  • Τοποθετούμε τις πατάτες στον μύλο και τις αλέθουμε.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το βούτυρο εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

 

TIPS:

  • Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πατάτες με μικρή περιεκτικότητα σε άμυλο διότι το πολύ άμυλο μπορεί να κάνει τον πουρέ σας λαστιχωτό.
  • Μην χρησιμοποιήσετε το μουλτι, ή κάτι  παρόμοιο , το άμυλο της πατάτας όσο δουλεύεται, τόσο πιο κολλώδες και λαστιχένιο αποτέλεσμα δίνει. Γι ‘αυτό καλύτερα χρησιμοποιήστε πρέσα  πουρέ ή μύλο.
  • Ο λόγος που καραμελώνουμε τα φλούδια της πατάτας, είναι για να δώσουμε πιο έντονο το άρωμα της πατάτας στον πουρέ μας.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο μπαχαρικό μας αρέσει για να αρωματίσουμε τον πουρέ π.χ μοσχοκάρυδο.

 

Δείτε επίσης