ΣΦΑΚΙΑΝΕΣ ΠΙΤΕΣ

by czinonas

Παραδοσιακές Σφακιανές πίτες. Προέρχονται όπως λέει και το όνομα τους από την Χώρα των Σφακίων, με διάφορες παραλλαγές σε όλη την Κρήτη. Από τις νεράτες μυζηθρόπιτες τις Ιεράπετρας μέχρι τις αγνιόπιτες της Σητείας, όπως και να τις δοκιμάσετε θα σας μείνουν αξέχαστες.  Εύκολες και γρήγορες, αυτές οι πίτες, γεμισμένες με ξινομυζήθρα ,αποτελούν σίγουρα μαζί με τα καλτσούνια, ένα έδεσμα σήμα κατατεθέν της Κρητικής κουζίνας,
Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε σφακιανές πίτες εύκολα και γρήγορα.
Περιχύστε τις με μέλι και απολαύστε τις ως επιδόρπιο ή ακόμα και ως κολατσιό.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη:

  • 250γρ. νερό.
  • 500γρ. αλεύρι τύπου 55%.
  • 13γρ. ελαιόλαδο.
  • 10γρ. αλάτι.
  • 10γρ. ρακί.
  • 5γρ. ζάχαρη.

Γέμιση:

  • 500γρ. μυζήθρα.
  • 300γρ. ξινομυζήθρα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη:

  • Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για 5 λεπτά στην μεσαία ταχύτητα.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.
  • Τυλίγουμε το ζυμάρι σε μια μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες.

Γέμιση:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την μυζήθρα και την ξινομυζήθρα προκειμένου να ομογενοποιηθούν.
  • Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο δίσκο. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε ελαφρώς με τα χέρια μας.
  • Παίρνουμε ένα μπαλάκι μυζήθρας, και το τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης.
  • Τραβάμε τις άκρες από την ζύμη και τις ενώνουμε μεταξύ τους δημιουργώντας ένα πουγκί.
  • Τοποθετούμε την μπάλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και αρχίζουμε να την ανοίγουμε προσεκτικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας ή τον πλάστη.
  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λάδι και σε μέτρια φωτιά ψήνουμε τις πίτες.

Tips:

  • Σε περίπτωση που η μυζήθρα μας είναι λίγο υδαρής μπορούμε να την στραγγίξουμε από το προηγούμενο βράδυ.
  • Η συνταγή της ζύμης για τις σφακιανές πίτες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές. Μπορούμε με αυτή να ανοίξουμε φύλλο για πίτες ή πιτάκια να την ψήσουμε στο φούρνο ή να την τηγανίσουμε.
  • Μπορείτε  να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα και να τις αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.
  • Κατά την διάρκεια του ανοίγματος προσέχουμε ώστε να μην ασκούμε μεγάλη πίεση στο ζυμάρι, δεν θέλουμε η μυζήθρα να ενσωματωθεί με την ζύμη.
  • Η ξεκούραση της ζύμης παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο εύκολο θα είναι το άνοιγμα του φύλλου, γι’αυτό δεν την παραλείπουμε ποτέ.
  • Μπορείτε πάντα να βλέπετε τα βίντεο προκειμένου να ακολουθήτε την σωστή τεχνική.

 

 

 

Δείτε επίσης