ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ

by czinonas

Η λέξη σαβόρε προέρχεται από την γειτονική μας Ιταλία και αναφέρεται σε ένα όξινο παρασκεύασμα, που χρησιμοποιείται για καρύκευση και διατήρηση τροφίμων, συνηθέστερα κρεατικών και ψαριών. Περιλαμβάνει λάδι, σκόρδο, ξίδι, αλεύρι και δεντρολίβανο. Τα φαγητά σαβόρε έχουν την ιδιότητα να διατηρούνται 2-3 μέρες σαν φρέσκα, γι αυτό άλλωστε ήταν μια μέθοδος που την χρησιμοποιούσαν τα παλιότερα χρόνια όταν δεν υπήρχε η δυνατότητα ψύξης.

Το συκώτι σαβόρε αποτελεί έναν εκλεκτό μεζέ που δεν λείπει από κανένα Κρητικό τραπέζι, συνηθίζονταν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μιας και συνέπιπτε με τα παραδοσιακά χοιροσφάγια. Σήμερα το καταναλώνουμε όλο το χρόνο.

Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πώς να κάνετε συκώτι σαβόρε, τραγανό απέξω ζουμερό από μέσα χωρίς το φόβο ότι θα στεγνώσει και θα σκληρύνει. Ακολουθήστε τα βήματα με προσοχή και η επιτυχία είναι εγγυημένη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ.    συκώτι μοσχαρίσιο.
  • 200γρ.    αλεύρι.
  • 100γρ.    σταφίδες.
  • 100γρ.    ξίδι.
  • Φρέσκο δεντρολίβανο.
  • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
  • Καραμελωμένα κρεμμύδια.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Αλατίζουμε καλά όλο το συκώτι και το πανάρουμε με το αλεύρι.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι στην εστία της κουζίνας και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε ελαιόλαδο, μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του.
  • Πανάρουμε άλλη μια φορά το συκώτι και αφαιρούμε το περιττό αλεύρι.
  • Τηγανίζουμε το συκώτι σε δυνατή φωτιά χωρίς να το μετακινούμε, μέχρι να κάνει κρούστα από το αλεύρι.
  • Τηγανίζουμε για περίπου μισό λεπτό από κάθε πλευρά.
  • Μόλις τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
  • Καθαρίζουμε το τηγάνι και βάζουμε καινούριο λάδι.
  • Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε το δεντρολίβανο.
  • Μετά από 1 λεπτό, τοποθετούμε το συκώτι ξανά στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τελείως την θερμοκρασία.
  • Αφήνουμε το συκώτι να ψηθεί με την θερμοκρασία του τηγανιού για 10 λεπτά.
  • Μετά από 10 λεπτά αφαιρούμε το συκώτι από το τηγάνι και δυναμώνουμε την θερμοκρασία.
  • Όταν ζεσταθεί το λάδι βάζουμε ξανά το συκώτι και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Μόλις πάρει χρώμα σβήνουμε με το ξίδι.
  • Ανακινούμε το τηγάνι προσεκτικά και τηγανίζουμε μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι.
  • Το αφήνουμε στο τηγάνι εκτός φωτιάς, περίπου 4 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Για να δείτε πώς θα κάνετε καραμελωμένα κρεμμύδια πατήστε εδώ:https://youtu.be/17bUGt4ox-E

Καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • Τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τις σταφίδες και 1 κ.σ. βούτυρο.
  • Σβήνουμε με ξίδι βαλσάμικο.
  • Μόλις εξατμιστεί το ξίδι είναι έτοιμα.

Tips:

  • Οι θερμοκρασίες και οι χρόνοι που δίνονται στην συνταγή είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν ακριβώς.
  • Αν δεν έχουμε φρέσκο δεντρολίβανο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένο.
  • Μπορούμε να ζητήσουμε από τον χασάπη να αφαιρέσει την μεμβράνη από το συκώτι.
  • Πρέπει πάντα να ζεσταίνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε πριν τοποθετήσουμε την λιπαρή ουσία.
  • Δεν μετακινούμε το συκώτι μέσα από το τηγάνι προτού κάνει κρούστα το αλεύρι.
  • Αποφεύγουμε να σκεπάσουμε το συκώτι με κάποιο σκεύος ή μεμβράνη διότι θα μαυρίσει.

Δείτε επίσης