Η λέξη σαβόρε προέρχεται από την γειτονική μας Ιταλία και αναφέρεται σε ένα όξινο παρασκεύασμα, που χρησιμοποιείται για καρύκευση και διατήρηση τροφίμων, συνηθέστερα κρεατικών και ψαριών. Περιλαμβάνει λάδι, σκόρδο, ξίδι, αλεύρι και δεντρολίβανο. Τα φαγητά σαβόρε έχουν την ιδιότητα να διατηρούνται 2-3 μέρες σαν φρέσκα, γι αυτό άλλωστε ήταν μια μέθοδος που την χρησιμοποιούσαν τα παλιότερα χρόνια όταν δεν υπήρχε η δυνατότητα ψύξης.
Το συκώτι σαβόρε αποτελεί έναν εκλεκτό μεζέ που δεν λείπει από κανένα Κρητικό τραπέζι, συνηθίζονταν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μιας και συνέπιπτε με τα παραδοσιακά χοιροσφάγια. Σήμερα το καταναλώνουμε όλο το χρόνο.
Στο παραπάνω βίντεο θα σας δείξουμε πώς να κάνετε συκώτι σαβόρε, τραγανό απέξω ζουμερό από μέσα χωρίς το φόβο ότι θα στεγνώσει και θα σκληρύνει. Ακολουθήστε τα βήματα με προσοχή και η επιτυχία είναι εγγυημένη.