ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙ

by czinonas

Η τάρτα είναι ένα αρτοποίημα Γαλλικής προέλευσης και περιλαμβάνει μια βάση από ζύμη, η οποία μπορεί να είναι γεμισμένη από κρέμα σοκολάτας, βανίλιας, μαρέγκα, φρούτα και ούτω καθεξής. Είναι ένα δημοφιλές γλυκό με διάφορες παραλλαγές σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές.

Η παρακάτω συνταγή θα σας δώσει μια βουτυρένια και τριφτή ζύμη για γλυκές παρασκευές,την οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε με ποικίλους τρόπους αρκεί να αφήσετε την φαντασία και την δημιουργικότητα σας ελεύθερες.

Εμείς στη συγκεκριμένη συνταγή γεμίσαμε την τάρτα με κρέμα λεμόνι. Μία κρέμα δροσερή με βελούδινη υφή και όξινη γεύση που θα αποτελέσει το ιδανικό επιδόρπιο, για το κλείσιμο κάθε γεύματος.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

 

Υλικά για τάρτα:

  • 100γρ.        αυγό
  • 80γρ.          πούδρα αμυγδάλου
  • 250γρ.         βούτυρο
  • 180γρ.         άχνη ζάχαρη
  • 450γρ.         αλεύρι
  • 1γρ.              αλάτι
  • 1 stick βανίλια.

 

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙ:

  • 250 γρ.       χυμό λεμονιού.
  • 375γρ.        βούτυρο.
  • 300γρ.        ζάχαρη.
  • 8                 κρόκους αυγό.
  • 2 ½           φύλλα ζελατίνη.
  • 1                 stick βανίλια.
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια.
  • Αλάτι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ:

  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό για περίπου ένα λεπτό.
  • Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί δέκα (10) λεπτά.
  • Τοποθετούμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλα.
  • Με την βοήθεια από δύο λεπτά σίδερα τα οποία χρησιμοποιούμε ως οδηγούς ανοίγουμε την ζύμη.
  • Βάζουμε την ζύμη όπως είναι με τις λαδόκολλες στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.
  • Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε στον πάγκο μας και τοποθετούμε το τσέρκι επάνω. Το πατάμε με δύναμη προς τα κάτω με σκοπό να κοπεί η ζύμη στις διαστάσεις του τσέρκι.
  • Μεταφέρουμε το τσέρκι με το κομμάτι ζύμης σε διπλανή λαδόκολλα.
  • Κόβουμε τέσσερις λωρίδες από την υπόλοιπη ζύμη και τις κολλάμε στο εσωτερικό μέρος του τσέρκι χωρίς να πιέζουμε και να βάζουμε δύναμη.
  • Πατάμε λίγο τις ενώσεις με την ανάποδη μεριά ενός μαχαιριού για να κολλήσουν τα δυο μέρη.
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν.
  • Με ένα μαχαίρι ή πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της ζύμης.
  • Στην συνέχεια βάζουμε την τάρτα στην κατάψυξη να παγώσει.
  • Τοποθετούμε μια λαδόκολλα επάνω στην παγωμένη τάρτα, βάρος από κάποιο όσπριο και ψήνουμε στους 170c για 25 λεπτά.
  • Βγάζουμε την λαδόκολλα μετά από 25 λεπτά και συνεχίζουμε για άλλα 15 λεπτά.
  • Τρίβουμε την τάρτα με το ειδικό εργαλείο για να την λειάνουμε.
  • Για να δείτε πώς να κάνετε βάση τάρτας πατήστε εδώ: https://youtu.be/DbQWRONddLo

 

ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το λεμόνι, τα σπόρια βανίλιας και σε χαμηλή φωτιά το αφήνουμε να λιώσει.
  • Στην συνέχεια δυναμώνουμε λίγο την φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι.
  • Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε την ζάχαρη με τους κρόκους και μόλις ομογενοποιηθούν ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το ζεστό βούτυρο.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με γρήγορες κινήσεις και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Βράζουμε την κρέμα μας μέχρι να πάει στους 84C, ή αλλιώς να αρχίσει να φουσκώνει.
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τις μαλακωμένες ζελατίνες.
  • Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
  • Περνάμε την κρέμα από μια ψιλή σήτα.
  • Ρίχνουμε την κρέμα όσο είναι ακόμα χλιαρή, μέσα στην τάρτα.
  • Την αφήνουμε να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.

 

TIPS:

  • Χρησιμοποιούμε πάντα δυο οδηγούς προκειμένου τη τάρτα μας να έχει παντού το ίδιο πάχος.
  • Βάζουμε την ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες για να μην κολλήσει στον πάγο μας και για να την δουλέψουμε όσο πιο εύκολα και γρήγορα γίνεται.
  • Η ζύμη της τάρτας πρέπει να δουλεύεται πάντα παγωμένη ώστε να μπορούμε να την διαχειριστούμε σωστά. Προτιμότερο είναι να την τοποθετούμε στην κατάψυξη.
  • Δεν πιέζουμε ποτέ τα κομμάτια ζύμης που θέλουμε να συγκολλήσουμε , ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε την ανάποδη πλευρά ενός μαχαιριού όπως φαίνεται στο βίντεο. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουμε σε όλη την τάρτα το ίδιο πάχος.
  • Κάνουμε τρύπες στην τάρτα προτού την τοποθετήσουμε στο φούρνο.
  • Ψήνουμε την τάρτα πάντα με κάποιο βάρος στην επιφάνεια της (κατά προτίμηση ένα βαρύ όσπριο όπως π.χ. ρεβίθια.) προκειμένου να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
  • Για τσέρκι μικρότερα σε μέγεθος ακολουθούμε τα ίδια βήματα και τεχνική.

Δείτε επίσης