ΤΣΙΖΚΕΪΚ

by czinonas

 

Το τσιζκεϊκ είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται με τυρί, μαρμελάδα και βάση μπισκότου, αυτή είναι η πιο γνωστή εκδοχή του γλυκού στην Ελλάδα. Η Αμερικανική εκδοχή περιλαμβάνει τα ίδια περίπου υλικά με την διαφορά ότι το γλυκό αρχικά ψήνεται και μετά τοποθετείται η μαρμελάδα. Παρόλο που έχει χαραχτεί στην συνείδηση μας ως ένα γλυκό με Αμερικάνική προέλευση, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η πρώτη συνταγή τσιζκεϊκ καταγράφηκε από τον Αθηναίο το 230μ.Χ.

Οι Αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να λιώνουν το τυρί σε ένα ορειχάλκινο σκεύος να το ανακατεύουν με μέλι και αλεύρι σίτου και να δημιουργούν ένα χυλό. Ζέσταιναν το χυλό στην φωτιά και τον σέρβιραν όταν κρύωνε. Το πρόσφεραν στους αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων προκειμένου να έχουν ενέργεια.

Ο πρώτος που δημιούργησε την σύγχρονη Αμερικάνικη συνταγή του τσιζκεϊκ όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι ο Γερμανός μετανάστης Άρλοντ Ρεύμπεν, στο εστιατόριο του στην Νέα Υόρκη την δεκαετία του ΄20.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

Βάση:

  • 250γρ.     μπισκότα τύπου digestive.
  • 150γρ.     βούτυρο.
  • Ξύσμα λεμονιού.

Κρέμα:

  • 300γρ.     κρέμα γάλακτος.
  • 450γρ.     τυρί κρέμα.
  • 25γρ.       ζάχαρη άχνη.
  • 1              πρέζα αλάτι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάση:

  • Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τα μπισκότα με το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Στρώνουμε την βάση στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.

Κρέμα:

  • Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη από την συνταγή. Τα χτυπάμε μέχρι η κρέμα να αφρατέψει, χωρίς όμως να σφίξει.
  • Φυλάσσουμε την σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε ξανά.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε το αλάτι και τα χτυπάμε με το φτερό περίπου 10-15 δευτερόλεπτα.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  • Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε την σαντιγί στο τυρί και σιγά σιγά τα ομογενοποιούμε.
  • Απλώνουμε την γέμιση πάνω από την βάση των μπισκότων και καλύπτουμε την επιφάνεια με μια ζελατίνη. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια με μαρμελάδα της αρεσκείας μας.
  • Τοποθετούμε το γλυκό ξανά στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.

Tips:

  • Ανακατεύουμε τα μπισκότα της βάσης με το βούτυρο με απαλές κινήσεις, χωρίς να τα πιέζουμε. Δεν θέλουμε τα μπισκότα να κολλήσουν μεταξύ τους και να γίνουν μια συμπαγής μάζα. Εάν συμβεί αυτό το γλυκό θα σφίξει στο ψυγείο και θα μας δυσκολέψει στο κόψιμο.
  • Η κρέμα γάλακτος θα πρέπει να χτυπηθεί τόσο ώστε να αποκτήσει μια υφή σαν αφρός ξυρίσματος. Δεν χρειάζεται να σφίξει περισσότερο.
  • Η μαρμελάδα που θα προσθέσουμε στην επιφάνεια, θα πρέπει να έχει μια ισορροπημένη γεύση.
  • Για να δείτε πως θα φτιάξετε μαρμελάδα πορτοκάλι πατήστε εδώ:https://youtu.be/nTFnMPBYt_g
  • Για να δείτε πώς θα φτιάξετε την βάση του τσιζκεϊκ πατήστε εδώ:https://youtu.be/FR_KbRvWxHM

Δείτε επίσης