Το τσιζκεϊκ είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται με τυρί, μαρμελάδα και βάση μπισκότου, αυτή είναι η πιο γνωστή εκδοχή του γλυκού στην Ελλάδα. Η Αμερικανική εκδοχή περιλαμβάνει τα ίδια περίπου υλικά με την διαφορά ότι το γλυκό αρχικά ψήνεται και μετά τοποθετείται η μαρμελάδα. Παρόλο που έχει χαραχτεί στην συνείδηση μας ως ένα γλυκό με Αμερικάνική προέλευση, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η πρώτη συνταγή τσιζκεϊκ καταγράφηκε από τον Αθηναίο το 230μ.Χ.
Οι Αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να λιώνουν το τυρί σε ένα ορειχάλκινο σκεύος να το ανακατεύουν με μέλι και αλεύρι σίτου και να δημιουργούν ένα χυλό. Ζέσταιναν το χυλό στην φωτιά και τον σέρβιραν όταν κρύωνε. Το πρόσφεραν στους αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων προκειμένου να έχουν ενέργεια.
Ο πρώτος που δημιούργησε την σύγχρονη Αμερικάνικη συνταγή του τσιζκεϊκ όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι ο Γερμανός μετανάστης Άρλοντ Ρεύμπεν, στο εστιατόριο του στην Νέα Υόρκη την δεκαετία του ΄20.