ΖΩΜΟΣ ΣΦΥΡΙΔΑΣ SOUS VIDE

by czinonas

 

Είναι γενικώς γνωστό και επιστημονικώς αποδεδειγμένο, ότι η συχνή κατανάλωση ψαριών (και ειδικά των λιπαρών που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα) μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να είμαστε πιο υγιείς.

Η σφυρίδα είναι ένα ψάρι που  μπορεί να μας καλύψει αρκετές διατροφικές ανάγκες. Είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας (118 kcal/ 100γρ), με μόνο με 2% λιπαρά.

Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων . Επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6 (βοηθά στο νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό), βιταμίνης Β12 ( επιδρά στο νευρικό σύστημα, συμμετέχει στη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων και τον μεταβολισμό της τροφής  και παντοθενικού (βοηθά στην παραγωγή ενέργειας). Ακόμα μπορεί να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες μας σε φώσφορο ,κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

ΥΛΙΚΑ

  • 1                     κεφάλι σφυρίδας.
  • 1 ½ liter        νερό.
  • 1                     μικρό κρεμμύδι.
  • 2                     κολοκύθια.
  • 1                    πατάτα.
  • 1                    κλωνάρι σέλερι.
  • 1                    καρότο.
  • Σπασμένους κόκκους πιπέρι.

 

ΖΩΜΟΣ DASHI.

  • 1                    κομμάτι 14-16 kombu.
  • 25γρ.            νιφάδες τόνου.
  • 1,5 liter       ζωμό.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Ανοίγουμε το κεφάλι στην μέση και το τοποθετούμε σε σακούλα.
  • Προσθέτουμε το νερό και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Κλείνουμε την σακούλα δημιουργώντας ένα κενό αέρος και τοποθετούμε στο roner στους ογδόντα (80c) για έξι (6) ώρες.
  • Αφήνουμε το ψάρι να κρυώσει μέσα στην σακούλα και στην συνέχεια περνάμε από τούλι για να τον σουρώσουμε.

DASHI:

  • Βράζουμε τα υλικά του ζωμού για δέκα πέντε (15) λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Το νερό δεν πρέπει να κοχλάζει.
  • Σε περίπτωση που έχουμε thermo mix βράζουμε στους ενενήντα (90c) για είκοσι (20) λεπτά.
  • Σουρώνουμε τον ζωμό αφού αφήσουμε πρώτα να κατακαθίσουν οι νιφάδες.

TIPS:

  • Περνάμε τους ζωμούς από τούλι αφού κρυώσουν και κατακαθίσουν τα υπολείμματα των υλικών, αυτό θα μας βοηθήσει να βγουν διαυγείς.
  • Χρησιμοποιούμε ζωμό από dashi προκειμένου να δώσουμε ένταση και έξτρα γεύση.
  • Σιγοβράζουμε τους ζωμούς σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να μην μας θολώσουν.
  • Αφήνουμε τον ζωμό ψαριού να κρυώσει μέσα στην σακούλα, για να δέσουν καλύτερα οι γεύσεις μεταξύ τους και να αποκτήσει μεγαλύτερη ένταση.

 

Δείτε επίσης